Categories: Фінанси

Податкова вже отримала перші банківські дані українців з-за кордону: кому вже полетіли “листи щастя”

Міністерство фінансів повідомило про успішний перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки україців в різних країнах. В результаті деяки РЕРи (політично значущі особи) отримали сигнали, чи не хочуть вони відкоригувати свої декларації, які раніше подавали в НАЗК.

Про це йдеться в публікації Мінфін. Вже здійснений обмін – про нові рахунки, відкриті після 1 липня 2023 року, та рахунки фізичних осіб із високою вартістю (рахунки фізичних осіб із залишком або вартістю понад $1 млн станом на 30 червня 2023 року). Наступний обмін, запланований на 2025 рік, охопить ширше коло підзвітних рахунків. ДПС відзвітувала про отримання інформації від понад 50 іноземних юрисдикцій і надсилання інформації до понад 30 юрисдикцій.

“Ще рано говорити про результати автообміну в цифрах, але деякий резонанс вже відчутний. Є інформація, що деякі РЕРи (політично значущі особи) отримали сигнали, чи не хочуть вони відкоригувати свої декларації, які раніше подавали в НАЗК. Неважко здогадатись, що далеко не всі декларанти вносили інформацію про належні їм закордонні рахунки в декларації”, – йдеться в публікації.

В Україні нещодавно були подані перші звіти за КІК (контрольовані іноземні компанії), і їх також буде неважко співставити з результатами автообміну фінансовою інформацією. А вона чітко відобразить рух коштів між задекларованими КІКами й незадекларованими власними рахунками в іноземних банках.

Багато податкових резидентів України за час воєнних дій відкрили закордонні рахунки. Відповідно, банки, з метою виконання положень CRS, отримали інформацію щодо податкового резидентства нових клієнтів. І, якщо банк має інформацію про українське податкове резидентство особи, але, водночас, й інші дані, що вказуватимуть на її потенційне податкове резидентство в інших країнах, не виключено, що інформація щодо рахунку такої особи може бути надіслана як до України, так і до інших країн.

В таких випадках банки звертатимуть увагу на таку інформацію, як: перебування в країні понад 183 дні, адреса постійного проживання, телефонний номер клієнта, джерела постійних надходжень на рахунок, чи вказівки щодо переказу коштів до певної країни.

Коломієць Надія

Recent Posts

Мобілізація набирає обертів: розшук ухилянтів буде посилено

На Хмельниччині посилюють заходи щодо проведення оповіщення військовозобов'язаних громадян, а також розшуку осіб, які ухиляються…

5 хв. ago

Працівниця круїзного судна поділилася правдою про романи на борту “корабля мрії” (відео)

Працівниця круїзного судна на ім'я Люсі відкрила завісу над романами членів екіпажу і розповіла, що…

15 хв. ago

Британський король Чарльз не блокуватиме шлях Австралії до республіки

У світі, де монархії все більше здають свої позиції, британський король Чарльз III вирішив зайняти…

21 хв. ago

“Чіпурей, чіпурей”: у Києві водійка прокляла невідомою мовою екіпаж патрульної поліції

Водійка Toyota влаштувала справжнє шоу на дорогах Києва. Порушивши правила дорожнього руху, вона не тільки…

31 хв. ago

Заморозки уже найближчої ночі: якою буде погода у неділю, 13 жовтня

Найближчої ночі в західних областях України очікуються заморозки 0-3 градуси. Про це повідомила синоптикиня Наталія…

39 хв. ago

У Грозному прогримів потужний вибух, є загиблі (відео)

Сильний вибух прогримів у Грозному, столиці Чеченської Республіки, вдень, 12 жовтня. Як пише телеграм-канал Baza, інцидент стався…

42 хв. ago