Categories: Фінанси

Податкова вже отримала перші банківські дані українців з-за кордону: кому вже полетіли “листи щастя”

Міністерство фінансів повідомило про успішний перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки україців в різних країнах. В результаті деяки РЕРи (політично значущі особи) отримали сигнали, чи не хочуть вони відкоригувати свої декларації, які раніше подавали в НАЗК.

Про це йдеться в публікації Мінфін. Вже здійснений обмін – про нові рахунки, відкриті після 1 липня 2023 року, та рахунки фізичних осіб із високою вартістю (рахунки фізичних осіб із залишком або вартістю понад $1 млн станом на 30 червня 2023 року). Наступний обмін, запланований на 2025 рік, охопить ширше коло підзвітних рахунків. ДПС відзвітувала про отримання інформації від понад 50 іноземних юрисдикцій і надсилання інформації до понад 30 юрисдикцій.

“Ще рано говорити про результати автообміну в цифрах, але деякий резонанс вже відчутний. Є інформація, що деякі РЕРи (політично значущі особи) отримали сигнали, чи не хочуть вони відкоригувати свої декларації, які раніше подавали в НАЗК. Неважко здогадатись, що далеко не всі декларанти вносили інформацію про належні їм закордонні рахунки в декларації”, – йдеться в публікації.

В Україні нещодавно були подані перші звіти за КІК (контрольовані іноземні компанії), і їх також буде неважко співставити з результатами автообміну фінансовою інформацією. А вона чітко відобразить рух коштів між задекларованими КІКами й незадекларованими власними рахунками в іноземних банках.

Багато податкових резидентів України за час воєнних дій відкрили закордонні рахунки. Відповідно, банки, з метою виконання положень CRS, отримали інформацію щодо податкового резидентства нових клієнтів. І, якщо банк має інформацію про українське податкове резидентство особи, але, водночас, й інші дані, що вказуватимуть на її потенційне податкове резидентство в інших країнах, не виключено, що інформація щодо рахунку такої особи може бути надіслана як до України, так і до інших країн.

В таких випадках банки звертатимуть увагу на таку інформацію, як: перебування в країні понад 183 дні, адреса постійного проживання, телефонний номер клієнта, джерела постійних надходжень на рахунок, чи вказівки щодо переказу коштів до певної країни.

Коломієць Надія

Recent Posts

Погрожував клешнями і хвостом: студентка знайшла в посилці зі взуттям отруйного скорпіона (фото)

18-річна Софія Алонсо-Моссінгер з Англії відкривала посилку зі взуттям і побачила отруйного скорпіона. Про це…

7 хв. ago

Пекельна п’ятниця від ТЦК: Військкоми масово пакували українців у буси після концертів і вечірок

Якщо ви думали, що українські нічні клуби – це місце для відпочинку, вас сильно розчарують.…

12 хв. ago

Найнесподіваніший тренд осені: стилісти розповіли як створити жіночний образ

Осінь 2024 року піднесла нам безліч сюрпризів у світі моди, і один із них —…

26 хв. ago

Може поміститися у парку Нью-Йорка: маленька країна Європи, яка приваблює туристів

Монако є другою найменшою незалежною країною у світі, перше місце в цьому плані посідає Ватикан. Ця…

42 хв. ago

Штрафи за тонування: що українцям потрібно знати про “неправильне” скло

В Україні існують чіткі правила щодо тонування скла автомобілів. Лобове скло повинно пропускати не менше…

57 хв. ago

Через це забирають субсидію: що не можна робити отримувачам допомоги

В Україні триває перепризначення субсидій на опалювальний період. Більшість субсидій буде продовжена автоматично, однак є шанс…

1 годину ago