Categories: Фінанси

В Україні утворився чорний ринок дорогоцінних металів: як вплинули обмеження НБУ

Українці знайшли шляхи для обходу ліміти для виведення валюти за кордон. Саме тому Національний банк України був змушений окремо обмежити купівлю годинників, ювелірних виробів, а також дорогоцінного каміння та колекційних монет.

Як пояснив фінансовий експерт Олексій Козирев, велика кількість клієнтів банків користувалися схемами для обходу обмежень. За його словами нові ліміти не зачеплять 98% клієнтів банків.

“Вони почали купувати за кордоном, наприклад, ті самі монети з дорогоцінних металів, а потім налагодили бізнес: люди, які поверталися в Україну, або ж “челноки”, які постійно їздять, завозили монети в Україну в напівлегальний спосіб. В основному це було для нумізматичного ринку України, ринку марок та інших речей”, – зазначив експерт.

Козирев наголосив, що це спричинило додатковий відтік валюти з України, завдяки чому деякі люди могли виводити за кордон значні суми. Крім того, це сприяло появі тіньового ринку дорогоцінних металів, оскільки в умовах заборони на купівлю банками золотих злитків за кордоном утворився вакуум, який почали закривати нелегальними і напівлегальними способами.

“Від цього втрачають і банки, і біла економіка, а кошти витікають за кордон. Тому ці обмеження потрібно було вводити. Але з іншого боку, ми маємо розуміти, що коли вводяться обмеження, з’являються нові схеми їх обходу”, – додав Олексій Козирев.

За його словами, аналогічна ситуація склалася з обмеженнями на розрахунки, пов’язаними з нерухомістю. Зокрема йдеться про сплату комісій посередникам.

“Тут теж був варіант обходу обмежень. Коли завищувались такі витрати, населення нібито проплачувало за якісь послуги з нерухомості, а там ці гроші по факту конвертувалися в іноземну валюту і таким чином теж виводились за кордон”, – пояснив схему експерт.

Та словам Козирева, запроваджені Нацбанком обмеження зачеплять лише 2% клієнтів банків. Операції решти не сягають суми ліміту.

Романчук Микола

Recent Posts

«Адвокати мають усе порєшать». У справі Резніченка «сплив» куратор «Великого будівництва» Голик

Опосередковано у справі з «розпилу» грошей на дороги Дніпропетровщини проскочили згадки про тіньового куратора проєкту «Велике будівництво» і…

3 хв. ago

Мобілізація чоловіків до 25 років: в Україні готують наказ про заборону

Український парламент має намір зупинити мобілізацію чоловіків 18-25 років шляхом ухвалення окремого наказу, щоб не…

23 хв. ago

У Дніпрі під Києвом виловили хижу рибу-мутанта із зеленим м’ясом (відео)

У водах Дніпра неподалік Києва чоловікові вдалося виловити щуку середніх розмірів, яка виділялася незвичайним "забарвленням".…

32 хв. ago

Чи може чоловік з тимчасовою відстрочкою виїжджати за кордон

Під час воєнного стану військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть перетинати державний…

40 хв. ago

В Україні можуть різко підвищити премії для деяких суддів

Кабінет Міністрів України у проєкті державного бюджету на 2025 рік пропонує ввести нову систему преміювання…

48 хв. ago

Найбільш вимираючий пінгвін із жовтими очима став “Птахом року” (відео)

Щороку в Новій Зеландії проводять всесвітньо відомий конкурс "Птах року" і журі назвало переможця 2024…

56 хв. ago