Categories: Фінанси

Криптовалюту легалізують: що це змінить для українців

Україна планує увійти в еру легальної криптовалюти, і цей крок може статися вже в першій половині 2025 року. Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, поділився деталями щодо майбутньої легалізації в інтерв’ю ютуб-каналу ASATrьопс.

Законопроєкт у співпраці з МВФ та НБУ

Гетманцев повідомив, що Національний банк України разом із Міжнародним валютним фондом активно доопрацьовують вже існуючий законопроєкт. Планується, що до кінця 2024 року документ буде готовий до представлення, а на початку 2025 року може стати законом. “Ми отримаємо від експертів МВФ офіційну позицію, і орієнтовно у першому або другому кварталі наступного року вже легалізуємо крипту та почнемо її оподаткування,” – зазначив Гетманцев.

Жодних пільг: крипта під стандартним податковим режимом

Народний депутат одразу попередив – жодних податкових пільг на криптовалюту не передбачається. За його словами, буде застосована звична модель оподаткування, аналогічна до операцій із цінними паперами. “Не хочу, щоб виникали ілюзії щодо пільг для крипти. Оподаткування буде стандартним: інвестиційний прибуток підлягатиме оподаткуванню так само, як і прибуток від продажу цінних паперів,” – підкреслив Гетманцев.

Чи можна буде розраховуватись криптовалютою в Україні?

Законодавчі зміни не лише узаконять володіння криптовалютою, але й дозволять використовувати її для розрахунків. Однак, незважаючи на заплановану легалізацію, сам Гетманцев зізнався, що криптовалютою не користується.

На даний момент в Україні існує поширене хибне уявлення, що операції з криптою не оподатковуються. Натомість, як пояснив депутат, загальний принцип оподаткування в країні стосується всіх видів доходів, якщо законом не визначено інше. Тому легалізація криптовалюти стане лише черговим кроком до забезпечення фінансової прозорості.

Як працює оподаткування інвестиційного прибутку?

В Україні оподаткування операцій із цінними паперами передбачає сплату податку з отриманого доходу після вирахування витрат на їх придбання. Якщо після такого розрахунку виходить позитивний результат – сплачується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовий збір. У випадку, коли значення негативне, воно вважається інвестиційним збитком і не підлягає оподаткуванню.

Що означатиме легалізація крипти для українців?

Перш за все, легалізація криптовалюти забезпечить нові можливості для інвесторів та бізнесу. Вона дозволить офіційно здійснювати операції з цифровими активами, забезпечуючи при цьому дотримання законодавства щодо оподаткування. Однак, для пересічних громадян це також означає підвищену відповідальність – відстежувати свої криптовалютні доходи та вчасно декларувати їх.

Чи зміниться криптовалютний ринок України після легалізації? Це залежить від того, наскільки швидко бізнес і громадяни адаптуються до нових правил гри. Одне очевидно – крипта поступово стає частиною законної фінансової системи, і цей процес вже не зупинити.

Коломієць Надія

Recent Posts

Ощадбанк почне знімати гроші з рахунків українців для погашення кредитів

Державний Ощадбанк України оголосив про зміни у процедурі договірного списання коштів, які набули чинності з…

2 хв. ago

Росія захопила ще чотири населені пункти на Донбасі – Deep State

Російські окупаційні війська продовжують наступальні дії на сході України, захопивши ще чотири населені пункти на…

6 хв. ago

Мобілізація “буксує”: що гальмує залучення нових бійців до ЗСУ

Попри запевнення Міністерства оборони України про позитивну динаміку мобілізації, експерти та деякі політики вважають, що…

11 хв. ago

Гігантський вбивця: у космосі виявлено “зброю”, що знищує одну зірку за іншою (відео)

За допомогою кількох космічних телескопів астрономи зробили важливе відкриття, яке стосується надмасивних чорних дір. Виявилося,…

15 хв. ago

Вибух у потязі Eurostar: евакуйовано депутатів Європарламенту у Страсбурзі

Потяг Eurostar, у якому їхали депутати Європарламенту зі Страсбурга до Брюсселя, був евакуйований після раптового…

25 хв. ago

Українських пенсіонерів чекає шок: як вижити на 2 000 гривень у 2025 році

У 2025 році українські пенсіонери стикнуться з низкою серйозних викликів, адже після кількох важких років…

32 хв. ago