Categories: Фінанси

Немає доходу — не буде переказу: що в Нацбанку заявили про нові ліміти на карткові операції

У Національному банку України збираються створити реєстр “скомпрометованих платіжних карт”. Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник на зустрічі правління Національного банку України з керівниками 30 найбільших банків країни.

Він аргументує такі кроки необхідністю боротьби з використанням незаконних схем — так званих “дропів”. Причому, як зазначив Олійник, окремі банки не заважають клієнтам використовувати схеми, вважаючи зростання клієнтської бази важливішим за ризики використання банків для відмивання коштів.

У НБУ говорять про необхідність банкам посилити фінансовий моніторинг

“Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений в анкеті. І щоб ліміти були встановлені одночасно по всьому ринку, щоб уникнути зміни клієнтами одного банку на інший“, — зазначив Дмитро Олійник, коментуючи нещодавно введений Нацбанком ліміт на p2p-перекази для фізосіб у розмірі 150 тис. грн на місяць.

За його словами, протягом наступного місяця розпочнеться створення реєстру “скомпрометованих” карт, а після цього — реєстру “неблагонадійних” торговців.

Голова НБУ Андрій Пишний закликав не перетворювати ринок фінансових послуг України на сильно регульований, а також нагадав, що в Україні з 1 жовтня діятиме зазначений ліміт на перекази з карток у сумі 150 тис грн на місяць. Таке обмеження, наголосив Пишний, є тимчасовим, поки банки не посилять власні системи фінансового моніторингу.

Зазначимо, що Нацбанк анонсував рішення про обмеження P2P-переказів для фізичних осіб раніше. За словами голови НБУ Андрія Пишного, проблема “дропів” несе ризики і для державного бюджету, і для громадян. Річ у тім, що особи, передаючи свої дані та банківські рахунки третім особам, беруть на себе відповідальність за всі операції на цих рахунках.

Коломієць Надія

Recent Posts

Стало відомо, де в Україні найдорожча оренда житла

У серпні 2024 року середня вартість місячної оренди однокімнатної квартири становила 6 962 гривень. В порівнянні з…

14 секунд ago

Під Києвом рибалки виловили щуку-вегана із зеленим забарвленням м’яса

З огляду на страшні історії навколо забрудненої плями, що рухається Десною до Києва, люди обережні…

11 хв. ago

10 000 років тому мамонти вимерли через сильну алергію: щось закупорило їхні хоботи

Наступного разу, коли будете чхати й свербіти від нападу сінної лихоманки, також відомої як сезонний…

20 хв. ago

Чоловік оплачував чужу комуналку протягом 18 років (фото)

Кен Вілсон зі штату Каліфорнія (США) помітив, що з його оплатою за комунальні послуги щось…

32 хв. ago

Кейт Міддлтон переконала принца Вільяма піти на примирення з Гаррі

Кейт Міддлтон переконала чоловіка принца Вільяма привітати принца Гаррі з днем народження. Про це пише Express. Публічне…

41 хв. ago

“Попереду нова глава в історії людства”: розвідник із США зробив заяву про прибульців

Високопоставлений співробітник американської розвідки Джей Стреттон пообіцяв у своїх сенсаційних мемуарах розкрити всю правду про існування…

53 хв. ago