Categories: Фінанси

Знімають гроші з банківських карток: в НБУ розповіли, як українців обкрадають через інтернет

В Україні за рік кількість випадків шахрайства з банківськими картками зросла на 30-40%. При цьому переважна більшість цих випадків відбулася через те, що клієнти розголошували персональні дані. Експерти розповіли, як це відбувається. 

Як розповіли у “Фінансовому Клубі”, найбільш розповсюджений метод шахрайства – це соціальна інженерія. За словами заступника голови Національного банку України Олексія Шабана, 83% випадків шахрайства відбувається в інтернеті. При цьому 17% втрат за картками через фізичні пристрої – POS-термінали, банкомати, пристрої самообслуговування. За останніі два роки зросла також сума однієї незаконної операції в інтернеті (на 30%). Зараз це 3 100 гривень, а в 2022 році – це було 2 400 гривень.   

Водночас директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов зауважив, що за останні п’ять років частка соціальної інженерії у світі зросла десь з 70% до понад 95% 

“Соціальна інженерія є одним із мейнстрімів. Вона дедалі більше переходить від отримання персональних конфіденційних даних в рамках лендінгу до мотивування жертви самостійно зробити переказ. Те що ми називаємо “self fraud”. Коли жертва сама здійснює платіж через довірений канал – через свій банкінг”, – розповів директор з моніторингу та протидії шахрайству Сенс Банку Юрій Хмеленко.

Начальник управління інформаційної безпеки Банку Кредит Дніпро Олександр Кладько розповів, що з попереднього року є зростання кількості шахрайства на 30-40%. За словами експерта, у його фінустанові для боротьби з аферистами є спеціальний відділ, який потребує кваліфікованих фахівців.       

Заступник голови Національного банку Олексій Шабан розповів, що минулого року фіксували сплеск шахрайства: незаконних дій за платіжними картками, по яким були збитки, зросла на чверть – до 272 тисяч операцій. При цьому збитки зросли на 73%. Втрати фізичних осіб та підприємців становили 883 мільйона гривень.   

Водночас правоохоронці отримали скарг на більшу суму. У Кіберполіції кажуть про 4 мільярда гривень, згідно зі зверненнями громадян. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Закликами до мирних переговорів Орбан намагається зірвати підтримку Україні – ISW

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан намагається переключити увагу західних країн з допомоги Україні на можливі мирні переговори з…

2 хв. ago

Джерело ціаніду: чому небезпечно їсти вишні з кісточками

Вишня – смачна та корисна ягода, улюблена багатьма. Але що робити з кісточками, які зазвичай ми…

12 хв. ago

Атака безпілотників у Росії: влада готує евакуацію населення

Вночі 7 липня безпілотники атакували Воронезьку область РФ, повідомив губернатор Олександр Гусєв. За його словами,…

17 хв. ago

Прогноз магнітних бур на 7-9 липня: якою буде сонячна активність

Магнітні бурі впливають на атмосферний тиск, через це деякі люди можуть відчувати головний біль, втому…

35 хв. ago

Занепокоєння та страх: союзники США не вірять, що Байден проживе ще чотири роки

Союзники Сполучених Штатів у приватних розмовах висловлюють гостру занепокоєність станом здоров'я президента США Джозефа Байдена. Їх…

40 хв. ago

Полум’я до небес: в окупованій Алушті спалахнув газорозподільний вузол (відео)

У тимчасово окупованій російськими терористами Алушті в Криму загорівся газорозподільний вузол. Через це більшість мешканців…

43 хв. ago