Categories: Фінанси

Криптовласники “потрапили” до списку садистів та психопатів: результати дослідження

Дослідження, проведене вченими з Університетів Торонто та Майамі, дало досить несподівані результати: власники криптовалюти найчастіше мають риси характеру, пов’язані з нарцисизмом, психопатією та іншими темними сторонами особистості. Звучить як заголовок із таблоїду, але все не так просто.

В опитуванні брали участь 2001 чоловік із США – чоловіки та жінки середнього віку близько 48 років. Серед них 30% виявились власниками криптовалюти. Дослідники вирішили вивчити, як володіння біткоінами та іншими цифровими валютами пов’язане з особистісними та соціальними характеристиками. І виявилося, що зв’язок справді є.

Криптовалюта

Власники криптовалюти частіше вірять у теорії змови та виявляють так звані «темні» риси характеру – нарцисизм, психопатію, макіавелізм (любов до маніпуляцій) і навіть садизм.

Більше того, такі люди вважають за краще знаходити інформацію на альтернативних або маргінальних сайтах і соцмережах, де офіційні новини не дуже честі.

Якщо спростити, то типовий власник криптовалюти за цими даними – це чоловік, який не любить владу, сперечається з приводу і черпає новини з неофіційних джерел. Він часто налаштований проти системи і вважає за краще триматися подалі від мейнстрімних ЗМІ.

Біткоїни, криптовалюта, майнінг і блокчейн, Thenextweb.com

Після виходу дослідження багато хто в криптоспільноті обурився, заявивши, що їх виставляють чи не психопатами. Але один із авторів дослідження, Стів Літтрелл, одразу пояснив, що висновки не означають, що всі криптовласники – такі, а просто відображають певні кореляції.

Ще один цікавий момент – політичні погляди власників криптовалюти. Хоча часто криптоїнтузіастів асоціюють з лібертаріанцями, виявилося, що більшість опитаних більше схиляються до ліберальних поглядів і навіть вважають себе демократами. Але сильного зв’язку між володінням криптовалютою і політичними перевагами в результаті не виявили.

Так що, хоча власники криптовалюти виявилися досить специфічною групою, робити висновок, що всі вони нарциси чи конспірологи, було б неправильно.

Коломієць Надія

Recent Posts

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

3 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

14 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

29 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

41 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

49 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

1 годину ago