Categories: Фінанси

Переказ заблоковано: українцям пояснили, кому буде складно поповнювати банківські картки

Національний банк України (НБУ) збирається реалізувати ідею про обмеження карткових переказів. Нововведення торкнуться незначної кількості операцій, сказав 8 березня в інтерв’ю агентству “Укрінформ” голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він пояснив, що без обмежень відбуватимуться 99% безготівкових операцій, які щодня здійснює кожен громадянин в Україні.

“Йдеться тільки про певні аномальні операції, які використовуються торговцями наркотиками, нелегальними спиртом і тютюном, а також представниками нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності. Це великі злочинні “бізнеси”, які намагаються залучити до своїх схем багатьох фізичних осіб”, — сказав він.

Гетманцев зазначив, що більшість фінансових операцій українців є типовими, але є й такі, коли якомусь пенсіонеру сто незнайомих людей зараховують гроші на банківську картку.

“На жаргоні злочинців це називається “дропер”, коли пенсіонер віддає свою картку ніби “в оренду” і за невеликий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні”,

За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, саме з такими аномальними операціями і хоче боротися НБУ.

“Система безготівкових розрахунків не може використовуватися для злочинної діяльності, це очевидно. Тому позиція Нацбанку для мене абсолютно зрозуміла”, — підкреслив Гетманцев.

Зазначимо, що зараз в Україні офіційно не визначено ліміт на перекази з картки одного громадянина на картку іншого. Проте банкам дозволено встановлювати такі ліміти. Ця можливість регулюється, наприклад, законом “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Носіть шорти правильно: як їх стилізувати, щоб не виглядати старомодно влітку

Літо — чудовий період для носіння та стилізації шортів. Однак не всі речі виглядають стильно…

18 хв. ago

Дощі та грози тривають: де сьогодні в Україні буде мокро

У неділю, 19 травня, в Україні стане ще тепліше, але дощі та грози триватимуть. У…

20 хв. ago

Штраф за переказ грошей з картки на картку: кому і за що можуть заблокувати рахунок

Переказ грошей з картки на картку - вельми поширена в Україні форма розрахунку, оплати або…

21 хв. ago

Мінус два: у російському Виборгу та Слов’янську-на-Кубані вибухи на НПЗ (відео)

У російському Виборгу в Ленінградській області вранці 19 травня сталися вибухи на нафтопереробному заводі. Попередньо, у…

24 хв. ago

Усик потрапив до лікарні після перемоги над Ф’юрі: що сталося

Український боксер Олександр Усик (22-0, 14 КО) після перемоги над британцем Тайсоном Ф’юрі (34-1-1, 24 КО) пропустив пресконференцію після…

26 хв. ago

Стоячий нокдаун та потужний аперкот: найкращі моменти бою Усик — Ф’юрі (відео)

У суботу, 18 травня, у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відбувся великий вечір профі-боксу, у головному бою…

28 хв. ago