Categories: Фінанси

В обмінники “занесли” підроблені долари: шахраї здали велику суму

В Україні викрили організовану злочинну групу, яка збувала підроблену іноземну валюту. Загалом фальшивомонетники продали 6 600 підроблених доларів і намагалися збути ще 3 300 доларів. Підозрювані купували підроблені долари, а потім обмінювали їх на гривню у пунктах обміну валют.

Про це повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ). Там зазначили: також фальшивою валютою розрахувалися за вживану техніку.

“Встановлено, що до складу групи входило 5 осіб. Ще 2 особи організатори залучали періодично. … 7 фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру. Наразі членів групи затримано та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави 10 млн грн, а також у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: згодом детективи БЕБ затримали ще одного учасника групи. Як розповіли правоохоронці, чоловік, дізнавшись про затримання спільників, намагався залишити територію України. Його затримали біля одного із пунктів пропуску.

Повідомляється, що втікач разом з організатором схеми придбали у столиці підроблені банкноти номіналом по 100 доларів США та привезли їх на територію Львівської області. За такі дії чоловік отримав грошову винагороду та мав отримати відсоток від подальшого продажу підробленої валюти.

Наразі Фігуранту оголошено про підозру. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 908 тис. грн.

Загалом, визнали зі свого боку в НБУ, у 2023 році було виявлено менше 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Це трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600.

Втім, зазначається, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. “Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – констатували у Нацбанку.

При цьому більшість підробок припало на долари – 97% підроблених банкнот серед усіх іноземних. Найчастіше ж фальшивими виявлялися гроші великих номіналів.

Так, найпопулярнішою серед шахраїв банкнотою стала в 100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр припало саме на неї.

Друга “улюблена” купюра у зловмисників – 50 доларів. На неї припало 7% від загальної кількості вилучених фальшивок.

Романчук Микола

Recent Posts

“Томагавки” націлені на Росію: які війська НАТО розгортає в Європі

У багатьох трохи викривлене уявлення, що Захід ніяк не реагує на загрозу Москви, — це…

7 хв. ago

“Шок-контент”: нардеп Дмитрук дистанційно голосував на засіданні комітету Верховної Ради

У понеділок, 7 жовтня, народний депутат Артем Дмитрук, який незаконно перетнув український кордон та перебуває…

16 хв. ago

Путін через страх перед українськими дронами зніс свою улюблену дачу

Російський диктатор Володимир Путін більше не відвідує свою улюблену резиденцію в Сочі через страх за…

24 хв. ago

Голод не тітка: астронавти в майбутньому можуть почати їсти астероїди

Майбутні астронавти можуть мати ідеальну їжу, приготовану з бактерій, які вирощені за допомогою подрібнених вуглецевих…

33 хв. ago

Під поверхнею Місяця виявили несподіваний рух: що там відбувається

Вчені зробили несподіване відкриття, в якому йдеться, що між мантією Місяця і ядром супутника Землі знаходиться…

44 хв. ago

Економічне бронювання серед військових вважають легалізацією відкупу, – Казарін

Модель економічного бронювання, яку розробляють в уряді, серед військових вважається легалізацією відкупу і породжує суспільний…

52 хв. ago