Categories: Фінанси

В обмінники “занесли” підроблені долари: шахраї здали велику суму

В Україні викрили організовану злочинну групу, яка збувала підроблену іноземну валюту. Загалом фальшивомонетники продали 6 600 підроблених доларів і намагалися збути ще 3 300 доларів. Підозрювані купували підроблені долари, а потім обмінювали їх на гривню у пунктах обміну валют.

Про це повідомили у Бюро економічної безпеки (БЕБ). Там зазначили: також фальшивою валютою розрахувалися за вживану техніку.

“Встановлено, що до складу групи входило 5 осіб. Ще 2 особи організатори залучали періодично. … 7 фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру. Наразі членів групи затримано та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави 10 млн грн, а також у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: згодом детективи БЕБ затримали ще одного учасника групи. Як розповіли правоохоронці, чоловік, дізнавшись про затримання спільників, намагався залишити територію України. Його затримали біля одного із пунктів пропуску.

Повідомляється, що втікач разом з організатором схеми придбали у столиці підроблені банкноти номіналом по 100 доларів США та привезли їх на територію Львівської області. За такі дії чоловік отримав грошову винагороду та мав отримати відсоток від подальшого продажу підробленої валюти.

Наразі Фігуранту оголошено про підозру. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 908 тис. грн.

Загалом, визнали зі свого боку в НБУ, у 2023 році було виявлено менше 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Це трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600.

Втім, зазначається, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. “Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – констатували у Нацбанку.

При цьому більшість підробок припало на долари – 97% підроблених банкнот серед усіх іноземних. Найчастіше ж фальшивими виявлялися гроші великих номіналів.

Так, найпопулярнішою серед шахраїв банкнотою стала в 100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр припало саме на неї.

Друга “улюблена” купюра у зловмисників – 50 доларів. На неї припало 7% від загальної кількості вилучених фальшивок.

Романчук Микола

Recent Posts

Ціни на овочі та фрукти продовжують зростати: що та скільки вже коштує в Україні

Ціни на овочі в Україні продовжують зростати. Трохи вщух ажіотаж навколо картоплі на тлі надходження на…

8 хв. ago

500-річна загадка: у старій картині знайшли зловісне “послання” (фото)

Вчені багато років намагаються розшифрувати приховані смисли картини Ганса Гольбейна "Посли", написаної 1533 року. Однак…

15 хв. ago

Путін боїться літати в Сочі? Чому борти з ним зникають з радарів

Лідер Росії Володимир Путін вже понад пів року майже не відвідує Сочі та інші південні регіони, а…

24 хв. ago

ПриватБанк вдвічі зменшив тариф на популярну послугу

Державний ПриватБанк вдвічі зменшив тариф на популярну послугу. За що клієнти зможуть платити менше, йдеться…

33 хв. ago

У Держдумі закликали захопити ще три області України, щоб забезпечити безпеку РФ

У Держдумі заявили, що РФ має заради своєї "безпеки" захопити ще три області в Україні.…

41 хв. ago

Найбільша перлина у світі: рибалка протягом 10 років спав поруч зі скарбом на $100 млн

У 2014 році звичайна риболовля одного чоловіка з Філіппін обернулася надзвичайною знахідкою. Він знайшов гігантську…

52 хв. ago