Categories: Фінанси

Турецькі банки масово закривають рахунки компаніям, що працюють із Росією

Турецькі банки почали активно виявляти компанії, які займаються постачанням товарів до Росії, та закривати їм рахунки. Про це із посиланням на слова посла Росії у Туреччині Олексія Єрхова пишуть росЗМІ.

«Наразі проблеми у взаєморозрахунках між двома країнами зберігаються. У турецьких банках почастішали випадки «видавлювання» компаній, які займаються транзитом товарів до Росії. Такі клієнти активно виявляються, і їм блокуються перекази, або зовсім закриваються рахунки», – розповів Єрхов.

За його словами, посольство намагається допомогти російським компаніям, які зіткнулися із закриттям рахунків, і робить це «в індивідуальному порядку».

У банківській сфері Туреччини повідомили, що всі угоди та перекази з Росії під максимальним контролем фінансових установ, але універсальних заборон для платежів, пов’язаних із Росією, немає.

Турецькі банки стали зупиняти платежі з країни-агресорки з кінця минулого року. Це сталося після виходу указу президента США Джо Байдена, який дозволив американському Мінфіну запроваджувати вторинні санкції проти іноземних банків за підтримку російського військово-промислового комплексу та операції з підсанкціонними компаніями.

На початку цього року турецькі банки почали закривати рахунки російським компаніям, а також згортати операції у лірах із Росією. Спроби домовитися з Туреччиною про розблокування платежів не дали великого результату: кілька банків почали проводити грошові перекази за експорт до Росії товарів чотирьох галузей: продуктів харчування, текстилю, одягу та взуття. Проте проблеми залишилися з ключовими для російського боку автомобільною та машинобудівною галузями.

У результаті в першому кварталі поточного року турецький експорт до Росії обвалився на 33,7% і практично повернувся на довоєнні рівні – $500-600 млн. на місяць.

Юлия Ковальчук

Recent Posts

Моторошне видовище: жінка спіймала величезну стародавню рибу завдовжки 2,5 метра

Емілі Сонг з Техасу (США) спіймала стародавню рибу неймовірних розмірів. Габарити алігаторевої щуки перевершують показники найбільших…

4 хв. ago

Брюс Вілліс поводиться агресивно: близьких охопив страх

Про це мало хто знав, але здоров'я Брюса Вілліса почало погіршуватися ще майже десять років тому. У…

11 хв. ago

В Україні змінять базову підготовку бійців перед відправкою на фронт: Сирський розкрив деталі

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський анонсував зміни у базовій підготовці бійців перед відправкою на фронт. Про це…

20 хв. ago

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон "Борис", що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня…

29 хв. ago

У Києві починається шторм, а за містом піщана буря вже заблокувала проїзд трасою

У Києві та області 16 вересня 2024 року оголошено штормове попередження. Вже самим найближчим часом…

36 хв. ago

Українців обвішують навіть під під’їздом: три “базарні” методи обману

Одна з "популярних" схем обману покупців на ринку – неточна вага. Однак "кмітливі" продавці вийшли…

37 хв. ago