Categories: Фінанси

Золото досягло історичного максимуму: скільки тепер коштує злиток

Золото досягло історичного максимуму. Це сталося на тлі спекуляції щодо повороту в політиці ФРС (Федеральна резервна система США), а також геополітичних ризиків. Тепер злиток коштує 2,141,79 долар США за унцію. Тобто, йдеться про зростання ціни на 1,3%. Попри те, що деякі експерти прогнозували падіння ціни золота, у результаті рекорд минулого року було побито. 

Як передає Bloomberg, попередній рекорд золота було зафіксовано 4 грудня 2023 року. Тоді була встановлена ціна в 2 135,39 долара за унцію. Експерти зазначили, що за останні п’ять сесій золото додало у вартості близько 100 доларів, чому сприяло поєднання очікувань пом’якшення монетарної політики, геополітичної напруженості та ризику відкату на фондових ринках. На думку аналітиків, це здивувало багатьох, хто стежить за ринком. Дехто вважає, що це частково результат імпульсивності. 

Фото: Bloomberg

При цьому сировинний стратег Saxo Bank A/S Оле Хансен вважає, що зростаючий ризик корекції фондового ринку. Він зазначив, що про це свідчать слабкі виробниці дані в США. Цей ризик, вважає експерт, міг переконати деяких інвесторів вийти з акцій і перейти в золото.

“Ринки свопів показують, що ймовірність зниження ставки в червні становить майже 60%, що вище, ніж на початку минулого місяця. Зниження вартості запозичень, як правило, є позитивним для дорогоцінного металу, який не пропонує жодних відсотків”, – додають аналітики Bloomberg.

Зазначається, що в перші дні 2024 року роль золота в якості “активу-притулку” також пояснюється підвищеними геополітичними ризиками. Зокрема, йдеться про напади на судна в Червоному морі, які свідчать про ескалацію напруженості на Близькому Сході.

Біткоїн теж дорожчає

Нещодавно стало відомо, що біткоїн перевищив 65 тисяч доларів, що сталося вперше з кінця 2021 року. З початку 2024 року перша криптовалюта подорожчала на 50%. При цьому відомий криптожурналіст Віллі Ву вважає, що бичачий ринок насправді ще не почався. За його словами, “прорив” буде пізніше.    Водночас генеральний директор CryptoQuant Кі Йон Джу вважає, що цього року ми можемо побачити кризу ліквідності першої криптовалюти на стороні продажу. Причиною експерт називає “приплив ETF”.   

 “Свіжий капітал від спотових ETF збільшився на 95% за місяць, за винятком GBTC. За таких темпів активи цього року можуть перевищити пару мільйонів доларів BTC. Біржі, майнери та їхні афілійовані адреси містять 3 млн BTC”, – підкреслив Кі Йон Джу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

57 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

58 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

60 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago