Categories: Фінанси

Штучний інтелект і погані новини зі США. На світових ринках почався обвал

На світових фондових ринках в останній тиждень триває грандіозний обвал.

Американський індекс Nasdaq 100, в якому переважають технологічні компанії, впав більш ніж на 10% з моменту піку в середині липня. Японський індекс Topix втратив двозначні цифри, а 2 серпня впав одразу на 6%, що стало найгіршим днем з 2016 року.

Як зазначає британський журнал The Economist, “паніка охопила ринки”, а “індикатор страху” Волл-стріт – індекс VIX, який вимірює очікувані коливання цін, злетів до найвищого рівня з часів регіональної банківської кризи в Америці минулого року.

Також “дикі” настрої панують в окремих секторах – упав індекс напівпровідників та акції компаній, що виробляють чіпи. Наприклад, ціна виробників процесорів Intel і Arm впала на 25 і 40% відповідно.

Падають і активи, в які інвестори “тікають”, коли вони в паніці – золото, японська єна та американські казначейські облігації. Золото знизилося на 2%.

The Economist називає три причини обвалу.

  1. Завищені очікування від штучного інтелекту. Найбільші коливання цін на американські акції відбулися у п’яти технологічних гігантів, які активно освоюють ШІ – Alphabet, Amazon, Apple, Meta і Microsoft.

“Колишня ейфорія інвесторів з приводу всього, що пов’язано зі штучним інтелектом, випаровується”, – пише видання.

Далі слідує “ефект доміно” для виробників чипів і напівпровідників, які, в разі падіння інвестицій у ШІ, втратять частину попиту.

Окремо додає нестабільності цій індустрії заява Трампа про те, що Тайвань – найбільший виробник чипів – повинен буде сам захищати себе від Китаю. А також плани Байдена запровадити нові обмеження на експорт обладнання для виробництва чипів до Китаю.

  1. Уповільнення зростання економіки США та ослаблення ринку праці. В Америці 2 серпня вийшов звіт, за яким безробіття зросло до трирічного максимуму 4,3% у липні, а прогноз щодо зростання робочих місць провалився.

Зріс ризик рецесії в США.

3) Третій фактор – найшвидше за останні два десятиліття зміцнення японської ієни після рішення центробанку підвищити облікову ставку. Що автоматично знижує ціни на японські акції, оскільки багато великих японських корпорацій заробляють за кордоном в іноземній валюті. Тобто зовнішня торгівля піде в “мінус”.

Це змусить багатьох інвесторів розпродати активи, “що посилить нестабільність як на внутрішньому, так і на світовому ринку”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

49 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

50 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

52 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago