Categories: Фінанси

Китайські банки тікають з Московської біржі після санкцій США

Великі гравці біржових торгів китайським юанем – китайські банки, які продовжують працювати з Росією, – залишають Московську біржу, що потрапила під санкції США. Про це пише The Moscow Times з посиланням на біржову статистику.

За останні два тижні на торгах китайською валютою було зафіксовано помітне скорочення середнього розміру угоди: порівняно з травнем цей показник знизився на 14%, до 1,89 млн рублів – найнижчого рівня з лютого 2023 року.

Одночасно різко зріс оборот позабіржового ринку юаня: у червні там було укладено угод на 1,98 трлн рублів – на 27% більше, ніж у травні. При цьому внутрішньоденні обороти тричі били рекорди, перевищуючи планку 200 млрд рублів на день. Це означає, що потоки юанів, які ллються в Росію за продану до Китаю нафту, йдуть з біржового ринку на позабіржовий слідом за доларом і євро, торги якими було зупинено 13 червня.

Учасники ринку з Китаю – головні постачальники юаневої ліквідності – несуть ризики потрапляння під вторинні санкції США, оскільки Московську біржу внесено до SDN-списку американського Мінфіну із забороною на будь-які операції, пояснює аналітик Совкомбанку Михайло Васильєв.

Центробанк уже готується до сценарію, коли біржові торги юанем доведеться зупинити так само, як це сталося з доларом і євро. Найімовірніше, китайські банки поступово згортатимуть операції з Московською біржею і Національним кліринговим центром, який також потрапив під санкції, розповідало Bloomberg близьке до Центробанку джерело.

Ольга Степанова

Recent Posts

Скандал з київськими чиновниками та дітьми-сиротами спалахнув з новою силою: подробиці

У Києві скандал із втечею посадовців за кордон набирає обертів. Днями Уповноважений з прав людини Дмитро…

2 хв. ago

Нові правила економічного бронювання: які зміни запропонували в Україні

В Україні йдуть тривалі обговорення щодо економічного бронювання від мобілізації. У Верховній Раді нещодавно було зареєстровано два…

12 хв. ago

Без води по 17 годин: на Майорці вводять жорсткі обмеження в пік туристичного сезону

Муніципалітет Баньяльбуфар у горах Серра-де-Трамунтана на популярному балеарському острові Майорка в Іспанії обмежує споживання води для боротьби…

23 хв. ago

Світло буде постійно: Укренерго запровадило для кожної області свій графік – списки

З 9 по 24 липня в усіх областях будуть змінені графіки відключень. В кожній області…

24 хв. ago

Біля Нової Каховки БПЛА знищили станцію тропосферного зв’язку РФ

П'ятого липня приблизно о 4 ранку БПЛА знищили станцію тропосферного зв'язку ЗС РФ біля Нової…

31 хв. ago

На Лазуровому узбережжі Франції затримано лідера банди «Залютинських» (фото)

На Лазуровому узбережжі слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України…

33 хв. ago