Categories: Фінанси

Українцям по-новому обмежать перекази з карти на карту, ще й покарають

Поточний робочий варіант, який представив Нацбанк, передбачає обмеження до 30 вихідних переказів на місяць та ліміт до 100 тисяч гривень на такі перекази коштів з картки на картку (Р2Р-перекази).

У Національному банку передбачають, що блокування можливості використання карткових “дропів” може сприяти виведенню певного капіталу та бізнесу з сфери “тіні”. Наприклад, внаслідок наглядових заходів НБУ протягом 2022-2023 років значно зросли обсяги операцій на сайтах ліцензованих операторів азартних ігор.

У результаті легальний азартний бізнес протягом 12 місяців 2023 року сплатив 10,4 мільярда гривень податків, що перевищує суму сплати за 2022 рік більш ніж у 14 разів (0,73 мільярда гривень).

Також зауважимо, що у лютому, березні та квітні 2024 року податкові надходження від грального бізнесу стабільно перевищували 1 мільярд гривень (1,81 мільярда гривень, 2,02 мільярда гривень та 1,26 мільярда гривень відповідно).

“Дропи” – це люди, які надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток і рахунків за винагороду. Ці платіжні засоби використовуються для проведення переказів між рахунками, що дозволяє уникнути виявлення злочинцями. Це ускладнює роботу правоохоронців під час розслідування злочинів.

Також варто зазначити, що за оцінками НБУ, обмеження на 30 вихідних переказів з картки не торкнеться 98% українських громадян, а обмеження на загальну суму до 100 тисяч гривень на місяць зачепить лише 5% українців.

Запропоновані зміни в першу чергу вплинуть на поширену практику використання Р2Р-переказів для незаконних фінансових операцій, таких як обслуговування наркоторгівлі, незаконний гральний бізнес та різноманітні тіньові схеми. У Національному банку зауважили, що хоча ці обмеження не спрямовані на конкретну галузь, але значну кількість карт “дропів” виявляють на сайтах нелегальних казино.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

3 години ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

3 години ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

3 години ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

3 години ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

3 години ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

3 години ago