Categories: Фінанси

В Україні офіційно відмінять “копійки”: чи потрібно буде міняти гроші. Деталі від НБУ

Національний банк (НБУ) ініціює зміну назви української монети “копійка” на “шаг”. Причина – назва “копійка” фактично є символом московської окупації, тоді як “шаг” є питомо українським словом для визначення дрібних монет, що поверне українським монетам ідентичність. Водночас, в регуляторі не планують через зміну назви вилучати з грошового обігу копійки та обмінювати їх на шаги. Відповідно, українцям не потрібно буде спеціально міняти монети.

Про це повідомили у самому НБУ. Там зазначили: наразі регулятор розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають, зокрема, внесення відповідних змін до статті 32 Закону “Про Національний банк України”. А також визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України:

  • “Про розмінну монету України” від 2 березня 1992 року № 2156-XII;
  • “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” від 10.12.1991 № 1952-XII.

Також планується змінити закони “Про пенсійне забезпечення”, “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки”, а крім того, ст. 249 Податкового кодексу України. Мета – синхронізація термінології.

“Розроблені законопроєкти після узгодження з заінтересованими державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України. У разі ухвалення відповідних законів, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах”, – розповіли в Нацбанку.

В Нацбанку пояснили, що ініціюють перейменування монет зарали відновлення історичної справедливості. А також:

  • сприяння дерусифікації;
  • відродженню національних традицій у грошовому обігу України.

“Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як “копійка” фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово “шаг”, – йдеться в повідомленні.

При цьому підкреслюється: назва “шаг” – давнього українського походження. Вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.).

“Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників”, – зазначили в регуляторі.

Крім того, розповіли там, у часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”. Що було закріплено на законодавчому рівні.

“Назва “копійка” має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав”, – резюмували в Нацбанку.

Водночас, в регуляторі зазначили: співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1. Тобто, переоцінки монет не відбудеться.

При цьому підкреслюється: в майбутньому Національний банк має намір розробити дизайн та визначати порядок введення в обіг “шагів”. А також порядок і строки вилучення з обігу “копійок”.

Разом з тим, в Нацбанку зазначили, що не планують спеціально, через зміну назви, вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Відповідно:

  • монети “копійка” та “шаг” перебуватимуть в обігу паралельно;
  • “громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги”.

“Це дасть можливість уникнути додаткових витрат, пов’язаних з утилізацією копійок та виготовленням шагів для їх заміни. Поступове введення в обіг монет, номінованих у шагах, у межах планового випуску не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівкових грошей в економіці”, – розповіли в Нацбанку.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

7 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

16 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

25 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

33 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

42 хв. ago

Кадиров похвалився ще двома Cybertruck, які відправив на війну проти України

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що відправив на фронт ще два автомобілі Cybertruck, яких нібито "не…

51 хв. ago