Categories: Фінанси

В Україні з’явиться нова монета номіналом 2 гривні, – НБУ

У Нацбанку України повідомили, що в обіг буде введена нова монета номіналом 2 гривні. Як вона виглядає та кому з видатних особистостей присвячена?

У преслужбі Національного банку України анонсували випуск нової пам’ятної монети “Світло добра і любові”, яка потрапить в обіг. Присвячена вона жінці, яка залишила визначний слід в українській історії та культурі – Олені Пчілці, чиє справжнє ім’я Ольга Петрівна Косач.

Мати Лесі Українки стала відома як письменниця, меценат, перекладачка, видавець, етнограф, фольклорист, публіцист, науковець, журналістка, громадський діяч. І у 2024 році виповнюється 175 років від дня її народження. На честь чого і буде випущена монета, тираж якої становитиме лише 30 тисяч екземплярів.

На аверсі монети з нейзильберу зображено композицію із шести квіткових горщиків із рослинами, стилізованими під елемент гадяцького орнаменту. Вони символізують педагогічну діяльність Ольги Петрівни і те, як вона виховала власних дітей.

“Це не просто деталь, а символ дітей письменниці, вихованих у дусі українських традицій. Їхнє розташування нагадує мерлони оборонного муру, підкреслюючи непохитну “фортецю української ідентичності”, яка століттями протистоїть ворожим впливам”, – йдеться у повідомленні НБУ.

На реверсі монети зображено саму Олену Пчілку, а позаду неї тінь, яка нагадує корону. Під портретом письменниці півколом нанесено напис “Королева-мати”. Саме так називала свою маму поетеса Леся Українка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Підвищення податків: Зеленський впевнений, що бізнес у “потужному захваті”

На даний час проєкт закону щодо підвищення податків малозрозумілий майже для всіх учасників процесу. Крім…

18 хв. ago

На які авто взимку впадуть ціни: 6 моделей, вартих уваги

Шукаючи вигідні пропозиції, потенційні покупці ретельно аналізують авторинок. Останні роки приємних новин було мало – середні…

33 хв. ago

Зовсім скоро треба готуватися до мобілізації з 20 років: що кажуть нардепи

З 1 жовтня Кабінетом міністрів було внесено зміни до Порядку проведення призову на військову службу…

39 хв. ago

Які піджаки будуть наймоднішими цієї осені: стилістка пояснила, на що звернути увагу

Жакет, піджак чи блейзер - це універсальна річ на всі випадки життя. Його можна одягнути з…

44 хв. ago

Кіднепінг у космосі. Учені з’ясували, хто і коли викрав Місяць

У всій Сонячній системі немає нічого схожого на Землю та її Місяць: в інших планет є…

59 хв. ago

У Росії затримали z-блогера, який критикував Путіна

Російського пропагандиста - "Z-блогера" Єгора Гузенка, відомого як  Тринадцятий, затримано в Новопавловську (Ставропольський край РФ). Офіційна…

1 годину ago