Нардепи запропонували ще дві “ціни” економічного бронювання

У парламенті було зареєстровано ще 2 законопроєкти щодо економічного бронювання, які пропонують 2 різних підходи до нього

У Верховній Раді України активно обговорюються нові законопроєкти, які стосуються економічного бронювання військовозобов’язаних спеціалістів. Автори цих ініціатив, очолювані нардепом Дмитром Наталухою, головою комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, подали на розгляд два альтернативні законопроєкти, які доповнюють основний проєкт закону №11331.

Про це йдеться у двох альтернативних законопроєктах №11331-1 та №11331-2.

Які моделі бронювання пропонують законопроєкти

Початковий законопроєкт передбачає бронювання важкозамінних спеціалістів за умови сплати підвищеного військового збору в розмірі 20 400 грн на місяць. Цей підхід дозволяє зберегти ключових працівників у галузях, де їх заміна є складною та тривалою.

Однак, альтернативні законопроєкти пропонують інші моделі бронювання:

  • За рівнем зарплати – бронювання військовозобов’язаних працівників, чия середньомісячна зарплата перевищує 36 336 грн (12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року). Водночас роботодавець не повинен мати заборгованостей перед працівниками або бюджетом.
  • Змішана модель – для найманих працівників з зарплатою понад 36 336 грн, а для фізичних осіб-підприємців (ФОПів) – за умови сплати 20 400 грн військового збору. Додатково ФОП має бути зареєстрований не пізніше шести місяців до набрання чинності закону та мати дохід не менше трикратного розміру збору за бронювання, це понад 61 200 грн.

Ці пропозиції викликали суперечки серед депутатів.

Зокрема, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко зазначив, що такі заходи можуть посилити соціальну нерівність, створюючи додатковий розкол між багатими та бідними.

Член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський підкреслив, що питання економічного бронювання є дуже чутливим, і парламент не може гарантувати ухвалення жодного з законопроєктів.

Таким чином, дискусії щодо вибору найкращої моделі економічного бронювання тривають, і остаточне рішення залежатиме від результатів парламентських дебатів та голосування.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ікона стилю: 5 неперевершених образів Саманти Джонс із “Секс і місто”

Через 26 років після зйомок завершального сезону серіалу "Секс і місто" одна з головних героїнь…

7 хв. ago

Синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців

На початку липня по всій території України утримається спекотна погода. Стовпчики термометрів у деяких областях досягнуть…

10 хв. ago

У Раді пропонують підняти зарплату помічникам депутатів: цифра шокує

Народні депутати планують підняти зарплати своїм помічникам. До парламенту внесли законопроєкт про встановлення щомісячної грошової винагороди на…

12 хв. ago

Пророцтво “живого Нострадамуса” про астероїд збулося: чого варто очікувати

Бразильський екстрасенс Атос Саломе зробив сміливу заяву про астероїд, яка збулася. Про це пише Daily Star.…

13 хв. ago

ДБР перевірить дії Содоля під час командування обороною Харківського напрямку

Слідчі перевірять дії генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням…

22 хв. ago

Кому з українців не потрібно оновлювати дані до 16 липня

Чинний законопроєкт про мобілізацію №10449 був підписаний президентом України Володимиром Зеленським та вступив у дію…

30 хв. ago