Готуйте валізи: гучні подробиці про відкриття неба для пасажирських рейсів в Україні

В Україні всерйоз заговорили про відкриття повітряного простору країни для цивільних літаків. Якщо все вдасться, то вже незабаром в українському небі з’являться пасажирські борти. Коли українці знову зможуть літати, які аеропорти відкриють в першу чергу і що може завадити цьому.

Йдеться як про пасажирські, так і транспортні перевезення, які стали вкрай небезпечними, а від того і неможливими від 24 лютого 2022-го року. 

У більшості українців такий знайомий колись звук реактивного двигуна у небі, раніше викликав захват, але вже понад 2 роки він нагадує про перші дні повномасштабного вторгнення. Тоді російські  винищувачі вільно залітали вглиб української землі, а українські пілоти робили дива – у меншості та на застарілій техніці збивали наднові “російські пташки”.

Але у 2024 році картина змінилась докорінно і в українському небі панують ЗСУ. Хоч небезпека ще не минула, в уряді серйозно задумались, а чи не вийде відкрити небо і для інших. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна саме веде перемовини, щоб отримати всі необхідні дозволи.

“Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів – європейського та американського – так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми. Прикладів, де працюють аеропорти, куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не так багато. Ізраїль – це найуспішніший приклад. Ми багато часу проводили і проводимо консультаціях з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю. До речі, у більшості її очолюють в минулому військові люди. Не хочу ніякі терміни проговорювати, але зараз ми вже будемо передавати офіційно наше бачення регуляторам і ми вступаємо з ними в офіційні перемовини”, – йдеться у повідомленні.

Які саме аеропорти відкриють, поки говорити зарано. Кубраков каже, що розглядається принаймні кілька сценаріїв і все залежить від того, чи дадуть відповідні регулятори дозвіл на роботу. До того ж, раніше, наприклад, на міжнародному економічному форумі у Давосі заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що Україна активно працює над відновленням роботи найбільшого в країні аеропорту Бориспіль. Мої колеги недавно побували на летовищі та дізналися, чи готові працівники Борисполя до відкриття і як швидко зможуть відновити роботу. 

Періодично з’являються і чутки про можливе відкриття двох аеропортів на заході країни, зокрем у Львові та Ужгороді. Зокрема, про це говорив мер Львова Андрій Садовий. А як думаєте ви, яке з українських летовищ треба відкрити першим? Напишіть нам у коментарях.

А ось з охочими літати в Україну та з неї, каже Кубраков, проблем точно не буде. Топові світові авіаперевізники уже на низькому старті і навіть зв’язувались з представниками уряду. 

– Європейські авіакомпанії, на вашу думку, готові були б зайти на наш ринок?

– Насправді є європейські авіакомпанії, які дуже цікавляться, дуже хочуть, і кажуть, що будуть першими. Я не хочу їх називати.

– Здається, Ryanair публічно заявляли…

– Ryanair приїжджали і сказали, що хочуть весь ринок одразу після відкриття авіапростору, вони подають десятки заявок.

– А українські авіакомпанії?

– Так само з трьома компаніями ми ведемо перемовини. І вони теж підтверджують, звичайно, що вони хочуть літати тут, це їхні базові аеропорти, їхня базова країна.

Нагадаємо, як раніше повідомляв міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, українська влада офіційно починає переговори з регуляторами США та Євросоюзу щодо відновлення авіаційних перевезень пасажирів. Консультації відбуваються й з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Ввозив військову амуніцію під виглядом гуманітарки: директор компанії отримав підозру

Директору компанії, яка завозила в Україну шоломи та бронежилети під виглядом гуманітарної допомоги нібито на…

8 хв. ago

Хакери здійснили масштабну кібератаку на російські провайдери

Наприкінці травня хакери Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України здійснили масштабну DDos-атаку проти російських…

15 хв. ago

У Польщі продовжили легальне перебування українців до вересня 2025 року

У Польщі з 1 липня набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям, яким передбачено продовження…

24 хв. ago

Нардепам видали з держбюджету мільйони гривень на оренду житла у Києві: хто отримав найбільше

У квітні-травні депутати Верховної Ради України отримали значну компенсацію з держбюджету за оренду житла у Києві. Мова…

34 хв. ago

Справа Тищенка: журналіст заявив, що історію з колцентрами замовчують

В Україні замовчують історію з незаконними колцентрами. Про це заявив український журналіст та співзасновник видання “Наші…

42 хв. ago

Шестирічна дівчинка старіє задом наперед, як Бенджамін Баттон: фото, подробиці

Шестирічна дівчинка старіє у зворотному напрямку через рідкісне генетичне захворювання, дуже схоже на кіногероя Бенджаміна…

51 хв. ago