Site icon Експерт

Ціни на продукти злетіли до небес: що здорожчало найбільше під час війни

Від початку повномасштабного вторгнення Росії більшість базових продуктів в Україні суттєво здорожчали. Цей стрибок цін став прямим наслідком інфляції, знищення агрокомплексів та господарств, а також загального зниження виробництва.

Про це пише Слово і Діло.

Що подорожчало найбільше

Найбільш відчутно для гаманців українців зросла вартість яблук — аж на 281,3% Приблизно з 12,8 грн до 48,8 грн за кілограм. Майже вдвічі, на 110,3%, підскочила ціна на пачку вершкового масла. Тепер близько 110 грн за 200 грамів.

М’ясні продукти також стали «золотими»: свинина (ошийок) подорожчала на 103,2%, тобто до 251 грн/кг, а морожена риба — на 99,4%, до 206,8 грн/кг.

Як здорожчали продукти в Україні. Інфографіка: Слово і Діло. / © Слово і діло

Головні продукти: зростання на 60-90%

Ціни на більшість основних категорій товарів зросли на 60-90%:

Серед бакалії найбільше подорожчали рис — +82%. Також різні крупи: пшоно +46%, ячна +43,3%. Пшеничне борошно на +40,6%. Вартість соняшникової олії зросла на 36,4%.

Що подешевшало?

На тлі загального зростання, деякі продукти, навпаки, стали доступнішими. На четвертий рік війни здешевшала гречка — на 24,4%, до 36 грн/кг. Серед овочів у ціні впали буряк (-28,2%), капуста (-16,5%), цибуля (-5,8%) та морква (-2,2%).

Читати повну версію