Site icon Експерт

Сирна навала: Європа “завалює” Україну своїм продуктом – імпорт б’є рекорди

Місцевий ринок сиру втрачає позиції: з Європи завозять усе більше дешевої продукції. Тим часом українські сировари зіштовхуються з падінням попиту і високими цінами.

За перше півріччя 2025 року обсяг імпорту твердих і напівтвердих сирів в Україну зріс на 15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го. Поставки білих сирів збільшились на 18%, а плавлених — на 7%, – повідомляє Infagro. Аналітики наголошують: європейські постачальники стрімко розширюють свою присутність на українському ринку, що створює серйозний тиск на місцевих виробників.

Навіть попри те, що в червні імпорт скоротився на 16% проти травня, загальний обсяг ввезеної продукції все одно перевищує торішній. У той же час внутрішній ринок залишився млявим — через сезонне зниження попиту і високу ціну, яку не готові платити покупці. Зараз українське виробництво перебуває у своєрідному ступорі: витрати зростають, а продажі стоять.

Натомість за кордоном український сир користується більшою популярністю. За перші шість місяців цього року експорт напівтвердих сирів зріс на 16% порівняно з 2024-м. Ціни в супермаркетах також коливаються: за даними “Мінфіну”, твердий сир “Звени Гора голландський 45%” у середньому коштує 534 гривні за кілограм. Найдешевше — 425 гривень в Auchan, найдорожче — 589 гривень у Megamarket.

Українських виробників сирів нині притискає подвійний тиск: іззовні — агресивний імпорт, зсередини — зменшення купівельної спроможності. А поки полки магазинів заповнюються європейським сиром, вітчизняні підприємства змушені шукати порятунку на експортних ринках.

Читати повну версію