Ціни на овочі в Україні впали до кількарічних мінімумів, наприклад, у супермаркетах морква та цибуля коштують 5–8 грн, а закупівельна ціна для фермерів опустилася до 3–4 грн.
Про основні причини «овочевого обвалу» на овочі борщового набору розповів керівник Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.
За його словами, головний чинник – різке перевищення пропозиції над попитом. Минулого року овочі були дорогими, тому фермери масово збільшили площі під картоплею, морквою, цибулею та капустою. Водночас нормальних сховищ немає, тож виробники змушені продавати врожай швидко і дешево, аби він не зіпсувався.
«Хтось має сховище на тисячу тонн, а виростив три тисячі. Доводиться продавати бодай за щось. Фактично нинішні ціни – нижчі за собівартість», – пояснює Баштанник.
Дешеві овочі – не аномалія, а звичний дворічний цикл, коли раз на два роки ринок провалюється через перевиробництво. При цьому Україна не може вивезти надлишок за кордон: «Українські овочі нікому не потрібні у великих обсягах. Щодо картоплі – нас навіть не пускають у ЄС. Через статистику, яка до війни показувала нереальні цифри виробництва, європейці думають, що ми їх «засиплемо», – додає експерт.
Нагадаємо, в Україні різко переписали ціни на популярний овоч: скільки тепер коштує кілограм.

