Categories: Економіка

Підвищення податків чи “друкарський верстат”: експерт назвав, що несе більше загроз

Україна наразі стоїть перед вибором в економіці – або запуск друкарського верстата НБУ, що запускає девальвацію і інфляцію, або підняття податків.

Таку думку висловив банкір і економічний експерт Сергій Фурса.

“Вибір між друкарським верстатом, який запускає девальвацію і інфляцію, і підняттям податків є дуже показовим. Це як про візит до стоматолога. Уявіть, що в 1-му класі вас спитали. Ви хочете йти до стоматолога й лікувати собі зуба, чи краще підемо в кіно”, – наводить приклад експерт.

Він попереджає, що запуск друкарського станка з часом призведе до набагато більшого падіння рівня життя, ніж підняття податків.

“А податки – це боляче прямо зараз. Це візит до стоматолога. Ніхто не любить платити податки. І ніхто не любить стоматологів. Але чомусь до них ходять? Бо потім буде гірше, якщо не піти. Тому існують стоматологи. І тому існують податки. І тому завжди під час війни їх піднімають. Бо якщо не зробити, буде набагато гірше”, – пояснює фінансист.

Він припускає, що підняття податків дійсно спричинить зростання цін на умовні 5%. Але у разі у разі емісії грошей, ціни можуть піднятися набагато більше.

“Останній раз той верстат працював на повну у 2022 році. Курс гривні тоді пройшов довгий шлях. І ціни піднялись набагато більше ніж на 5%. Але так, не відразу”, – зазначає Фурса.

На його думку, інфляція, до якої призведе запуск друкарського верстату Нацбанком, свого роду – це також податок. Податок на бідних.

“То ж якщо ми робимо запуск друкарського верстата замість підняття податків то ми фактично перекладаємо тягар фінансування армії на найбіднішу частину населення.І якщо у когось були аргументи, що не можна підвищувати ПДВ, бо постраждають пенсіонери, то от від девальвації і спричиненої ціє девальвацією інфляції пенсіонери як раз постраждають більше за всіх”, – попередив він.

Фурса наголосив, що заморожений друкарський верстат – гарантія збереження макрофінансової стабільності.

“А де немає макроекономічної стабільності – немає і успішного бізнесу. Бо без фундаменту байдуже, які ви вікна собі запланували. І ознако дорослості – це вміння приймати неприємні рішення. Вміння обирати між поганим і дуже поганим”, – підсумував Сергій Фурса.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль ліквідував командувача елітного підрозділу «Хезболли»

Літаки військово-повітряних сил Ізраїлю завдали цілеспрямованого удару в районі Бейрута і ліквідували керівника оперативного відділу…

4 хв. ago

Перехід на зимовий час в Україні — коли будуть переводити годинник

Цьогоріч в Україні будуть переводити годинники на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня. Цей…

6 хв. ago

Пластичні хірурги розповіли, що дочка Дональда Трампа могла змінити у своїй зовнішності

42-річна Іванка Трамп, дочка 45-го президента США і кандидата на найвищу посаду в країні Дональда…

15 хв. ago

У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Днями в Румунії стався землетрус, його відчули навіть в Одеській області. Вже тривалий час експерти попереджають…

24 хв. ago

Отримали штраф від ТЦК? Дізнайтеся, як успішно його оскаржити

В умовах воєнного стану та мобілізації в Україні військовозобов'язані можуть зіткнутися з накладенням штрафів за…

32 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям надихнулися кадром королеви Єлизавети ІІ та принца Філіпа (фото, відео)

Кейт Міддлтон та принц Вільям зі своїми дітьми повторили фото покійних королеви Єлизавети ІІ та…

43 хв. ago