Categories: Економіка

Росія знайшла покупців для краденого вугілля з Донбасу

Російська компанія «Торговий дім «Донське вугілля» збирається в жовтні почати експорт вугілля з Донбасу. Про це заявив «перший заступник голови уряду» так званої «ДНР» Андрій Чертков, повідомляє The Moscow Times.

Переговори про постачання тривають із потенційними покупцями з Китаю, Індії, Ірану, Узбекистану та Малайзії, підтвердив гендиректор підприємства Олег Князєв. За словами знайомого з планами «Донського вугілля», експорт може йти через порти захопленого Росією Маріуполя, Таганрога і Ростова-на-Дону, а також залізницею через Азербайджан та Іран.

Експортувати продукцію через Східний полігон і далекосхідні порти «Донське вугілля» не планує через потенційну конкуренцію з вугільниками Сибіру. При цьому компанія розглядає можливість налагодити поставки в Ростовську область та інші регіони півдня Росії.

ТОВ «Торговий дім «Донське вугілля» було створено в липні 2020 року в Ростові-на-Дону. З 4 квітня 2024 року компанія перебуває у стовідсотковому володінні Миколи Казакова. У 2020-2023 роках частками в ТОВ володіли Віталій Донченко та Олександр Маслюк, щодо яких Київ ввів санкції.

У лютому 2024 року «міністерство палива, енергетики та вугільної промисловості» так званої «ЛНР» «передало компанії в оренду» п’ять вугільних шахт: «Самсонівську-Західну», «Довжанську-Капітальну», «Комсомольську», імені Вахрушева та імені Фрунзе. У червні компанія «отримала в оренду» ще п’ять шахт: «Молодогвардійську», «Червоний партизан», «Харківську», «Суходольську-Східну» та імені Баракова.

До початку АТО шахти «Молодогвардійська», «Суходольська-Східна» та імені Баракова належали ПАТ «Краснодонвугілля» холдингу «Метінвест» бізнесмена Ріната Ахметова. У 2015 році «Метінвест» вийшов із бізнесу на цих територіях. «Червоний партизан» і «Харківська» входили в українське ДУП «Свердловантрацит».

У 2023 році виручка «Донського вугілля» скоротилася до 1,2 млрд рублів, а чистий збиток становив 57,2 млн рублів. Гендиректор компанії заявив, що підприємство збирається інвестувати в «орендоване господарство» 2,9 млрд руб. власних коштів. Цього має вистачити, щоб до середини 2025 року запустити в роботу чотири лави – підземні гірничі виробки, через які видобувають вугілля. Це дасть змогу збільшити видобуток з 1 млн тонн вугілля поточного року до 5 млн тонн 2025-го.

Також «Донське вугілля» розраховує залучити позикове фінансування в одному або декількох банках у розмірі 25-30 млрд руб. Компанії потрібні кошти на розвиток інфраструктури та закупівлю обладнання. Обслуговування залучених кредитів обійдеться компанії в 600 млн рублів щорічно.

Романчук Микола

Recent Posts

Швидка піца з лаваша за 15 хвилин: рецепт страви для перекусу

Для перекусу можна готувати будь-які смачні та ситні страви з лавашу, овочів, яєць, хліба, сиру,…

6 хв. ago

Британського мандрівника шокував нудистський курорт у Франції (фото)

На атлантичному узбережжі Франції британський мандрівник Ендрю Велч (Andrew Welch) відшукав курорт, на якому відпочивають прихильники…

15 хв. ago

Приставлять до кожного: на дітей у школах чекають зміни

Для всіх наших шанованих читачів, які виховують дітей шкільного віку, є важлива інформація. Справа в…

23 хв. ago

Як супермаркети обманюють та порушують права кожного українця: ви навіть і не здогадувалися

В Україні покупці не зобов'язані платити за пошкоджені чи зламані товари, як пояснюють експерти з…

31 хв. ago

Українці можуть залишитися без стабільного мобільного зв’язку взимку: у чому причина

Українські мобільні оператори не зможуть виконати вимогу Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) щодо…

40 хв. ago

Нові правила спадкування можуть залишити українців без житла

В Україні на горизонті нові правила спадкування, які можуть стати справжнім ударом для багатьох українців,…

48 хв. ago