Categories: Економіка

Держборг України зріс до нового максимуму: українцям пояснили, що буде далі

За місяць держборг України виріс майже на 1% і сягнув нового історичного рекорду – 6 168 млрд грн. Втім уряд все ще контролює ситуацію і розраховує на макрофінансові надходження задля того, аби втримати економіку країни в умовах війни, тому дефолт не прогнозується.

Про це заявив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”). Він зазначив, що станом на 30 червня державний та гарантований державою борг у валютному еквіваленті становив $152,2 млрд, що 0,8% ($1,2 млрд) більше, аніж у червні.

“Основна частина приросту держборгу за звітній місяць зумовлюються залученням чергового траншу пільгового фінансування від ЄС у розмірі 1,9 млрд євро за програмою Ukraine Facility”, – зазначив нардеп. Держборг України складається з:

  • 54,2% – зовнішні офіційні позики (включно з позиками від ЄС – 25,94%);
  • 26,6% – ОВДП;
  • 13,9% – єврооблігації (включно з гарантованими державою);
  • 5,2% – інша заборгованість.

Крім того, наш борг на 74,7% є валютними позиками і на 25,3% гривневими (до війни – 65,1% на 34,9%). Також це на 72,2% зовнішній борг і на 27,8% внутрішній (до війни – 61% і 39% відповідно).

Аби виправити ситуацію, уряд очікує на фіналізацію угоди щодо реструктуризації випусків єврооблігацій на суму близько $20 млрд. Під час війни держборг зріс за рахунок офіційних кредиторів, тому частка таких паперів у загальній структурі держборгу скоротилась майже удвічі. 

“Утім заключення боргової угоди із зовнішніми комерційними кредиторами залишається критично важливим для збалансування нашого бюджету під час гарячої фази російської агресії, повернення на зовнішні ринки капіталу після війни та досягнення стійкості державного боргу у довгостроковій перспективі”, – наголосив Данило Гетманцев.

Також уряд очікує на заплановане пільгове боргове фінансування від основних донорів на суму близько $20 млрд. Воно триватиме наступні 5 місяців – тобто до кінця 2024 року. 

Крім того, в рамках прийнятого країнами G7 рішення Україні мають надійти $50 млрд з доходів від заморожених суверенних російських активів. Ще на аукціонах має бути активізоване розміщення ОВДП для фінансування розриву у військових видатках до кінця 2024 року і надалі. 

“Нагадаю урядовий законопроект про внесення змін до держбюджету-2024 передбачає додаткове залучення ОВДП на суму 160,2 млрд грн до кінця року. Прекрасно розуміємо, що без зміни політики НБУ та стимулювання банків до купівлі військових облігацій, вийти на такі показники проведення аукціонів неможливо. Інше потенційне джерело – залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ (165 млрд грн)”, – резюмував Гетманцев.

Ольга Степанова

Recent Posts

Генерал США Ходжес розповів, хто скине Путіна з престолу

Олігархи, які знаходяться у найближчому оточенні президента РФ Володимира Путіна, можуть почати протидіяти йому та…

11 хв. ago

Якщо в бригаді безлад, то в них і грошей немає: боєць з 3-ї ОШБр про скарги на недоплати

Ветеран російсько-української війни Роман з Третьої штурмової бригади прокоментував проблему зі скаргами від деяких бійців на недоплати…

18 хв. ago

Просив мобілізувати до ЗСУ: в Тернополі п’яний чоловік “штурмував” ТЦК

У Тернополі нетверезий чоловік, який має відстрочку від служби, намагався "штурмувати" територіальний центр комплектування (ТЦК) та вимагав,…

30 хв. ago

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

39 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

59 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

1 годину ago