Categories: Економіка

УУБ впроваджує довгострокові контракти за напрямком «Необроблена деревина»

Наразі на ринку деревини є запит від переробників щодо впровадження біржових торгів з організації укладання довгострокових (шестимісячних) контрактів базовим активом яких є необроблена деревина та деревина дров’яна. Про це під час засідання Ради секції ТОВ «Українська універсальна біржа» за напрямком «Необроблена деревина та пиломатеріали», що відбулася 28 травня, розповів директор УУБ Сергій Гладкий.

Зараз на біржі укладають короткострокові контракти, що діють протягом поточного кварталу або в наступному, але паралельно з цим, зважаючи на запит учасників ринку, УУБ запроваджує і довгострокові контракти. Вони будуть укладатися, як на поточне, так і на наступне півріччя.

Торги за результатами яких укладаються довгострокові контракти (форварди) дозволяє покупцям придбати необхідні об’єми деревини по сталій ціні. Сировину можна відвантажувати згідно з графіком постачання. Загальна модель не змінюється й діє відповідно регламенту біржі.

Оскільки довгострокові контракти несуть певні ризики виконання, то після торгів переможцю потрібно буде внести другий гарантійний внесок на рахунок біржі та укласти типовий договір.

Також на УУБ запроваджено графік поставки в ЕТС. Головне завдання даного функціоналу впорядкувати договірні відносини в частині оплати та постачання придбаної деревини. Він є невід’ємною частиною угоди. Після завершення торгів графік поставки формується автоматично, кожен учасник має змогу відстежувати динаміку відвантаження, переузгоджувати, редагувати (змінювати) об’єм партії товару та час відвантаження залежно від своїх виробничих потреб. Автоматичний графік поставки діє доки сторони не внесуть до нього зміни та не підпишуть оновлений ГП. Також цей інструмент допомагає проводити моніторинг виконання договорів, завдяки якому рівень їх виконання на УУБ сягає близько 90%.

Для поліпшення роботи щодо гарантійних внесків учасників на УУБ працюють над втіленням проєкту «Єдиний рахунок». Основна його ідея в тому, що учасники зможуть на єдиному рахунку зберігати певну суму коштів, а система буде автоматично при подачі заявки на торги блокувати необхідну частину як гарантійний внесок на конкретні торги. Рахунок за потреби можна буде поповнювати чи виводити з нього кошти. Це значно полегшить процедуру внесення відповідних платежів.

«Торги на Українській універсальній біржі завжди відкриті, прозорі, конкурентні та доступні кожному. Ми слідкуємо за тим, щоб покупець своєчасно отримав ресурс саме таких параметрів, що йому потрібні. Наша задача – максимально реалізувати функціонал торгів шляхом впровадження нових інструментів. Ми завжди відкриті для пропозицій учасників ринку й враховуємо їх у нашій роботі», – наголошує директор ТОВ «УУБ» Сергій Гладкий.    

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

1 годину ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago