Categories: Економіка

Гроші на війну будуть: Газпром знайшов, кому ще можна експортувати російський газ

Російський газовий монополіст Газпром розглядає Африканський континент як новий перспективний ринок для експорту газу, оскільки очікує зниження попиту на російський газ у Європі найближчими роками. Про це заявив голова “Газпром експорту” Дмитро Хандога, повідомляють російські ЗМІ.

Глава “Газпром експорту” фактично визнав, що зараз настали непрості часи для російського газового монополіста, і російське керівництво змушене шукати нові точки зростання, і Африка розглядається як одна з таких перспективних зон.

За словами чиновника, Газпром планує реалізовувати як природний, так і скраплений газ у країнах Африки, а також використати досвід доставки газу до кінцевого споживача.

Варто зазначити, що Газпром випав з рейтингу топ-100 найбільших компаній Росії за обсягами прибутку, хоча ще торік очолював цей список. У 2023 році компанія вперше за 25 років зазнала збитків у розмірі 629 млрд рублів на тлі різкого скорочення видобутку та експорту газу до Європи через санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Видобуток газу Газпромом у 2023 році знизився до 404 млрд кубометрів, що стало найнижчим показником із 1990 року. Обсяг експорту становив лише 69 млрд кубометрів, що стало рекордно низьким рівнем з 1985 року. Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів – такого обсягу компанія не бачила з кінця 1970-х років.

Частка “Газпрому” на європейському ринку скоротилася з 45% до 15%. Крім того, один із ключових клієнтів у ЄС – австрійська Wien Energy GmbH – оголосив про повне припинення закупівель російського газу з 2025 року. Залишившись без стабільного ринку збуту, “Газпром” змушений скорочувати видобуток до історичних мінімумів.

Така ситуація спонукає компанію активно шукати нові ринки для експорту, і Африка стає одним із основних напрямків, на які Газпром покладає великі надії.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Безробітні можуть отримати від 8 тисяч гривень в місяць: які умови

Безробітні українці можуть приєднатися до громадських робіт. Оплата на таких роботах складає не менше 8…

14 секунд ago

Зміниться до невпізнання: вчені показали, що станеться з нашою планетою за мільярди років

Земля не завжди мала такий вигляд, як зараз, і моделювання показує, наскільки сильно змінилася планета через…

3 хв. ago

Як на оригінальному фото: житель Ірландії сфотографував Лох-Несське чудовисько

Житель Ірландії Дін Бітті заявив, що сфотографував Лох-Несське чудовисько під час відпочинку на місцевому озері…

21 хв. ago

Чекати ще не довго: коли в Україну прийде справжня осінь і стане прохолодніше

Першими похолодання в Україні відчули жителі західних областей – там уже знизилася температура повітря і почалися дощі.…

23 хв. ago

Автомобілі навчили здавати п’яних водіїв у поліцію: втекти не вийде

Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які мають відношення до керування автомобілем, або навіть…

32 хв. ago

У Байдена нема стратегії перемоги України: Конгрес вимагає чіткого плану

Команда президента США Джо Байдена фактично відмовляється від своїх обіцянок підтримувати Україну до перемоги та не має…

36 хв. ago