Categories: Економіка

Польща оголошує “війну” Газпрому: які претензії висуваються до компанії

Найбільша енергетична компанія Польщі, Orlen, попередила газові компанії в Угорщині, Словаччині та Австрії про можливе призупинення їхніх платежів за імпорт російського газу від “Газпрому”. Про це розповіли джерела, знайомі з ситуацією.

Про це повідомляє видання Reuters.

Чому польська компанія проти “Газпрому”

Ці попередження, надіслані понад місяць тому, стосуються претензій щодо збитків, яких зазнала Польща після припинення постачань газу з Росії у 2022 році. Тоді Росія припинила постачання через відмову Польщі платити в рублях, що було наслідком санкцій Заходу після вторгнення Росії в Україну.

Orlen заявив, що продовжує суперечку з “Газпромом” щодо довгострокового газового контракту.

“Через юридичний інтерес компанія не коментує арбітражний розгляд, що триває, або судові дії”, – зазначив представник Orlen у своїй відповіді на запит Reuters.

Попередження від Orlen призвели до того, що Будапешт у травні видав указ, щоб запобігти арешту платежів державного енергетичного конгломерату MVM CEEnergy на користь “Газпрому”. Влада Угорщини заявила, що це поставило б під загрозу енергопостачання країни.

Минулого місяця австрійська компанія OMV попередила про можливе призупинення постачань російського газу через рішення іноземного суду. OMV не розкрила деталі справи, але зазначила, що будь-яке таке рішення може призвести до значних наслідків для постачань газу до Австрії.

Словацька компанія SPP, яка також купує газ у “Газпрому”, заявила, що зміни в законодавстві захищають її від потенційного арешту імпортованого газу або пов’язаних з цим претензій.

У 2022 році Польща розірвала угоду про отримання російського газу Ямальським газопроводом після відмови платити за пальне рублями. Це рішення призвело до припинення постачання з боку Москви. Польська компанія Europol Gaz подала позов проти “Газпрому” на суму 1,45 млрд доларів за прострочені платежі та втрату доходів від транспортування газу.

Orlen є одноосібним власником Europol Gaz, що управляє польською ділянкою Ямальського газопроводу.

Компанія вимагає понад 350 млн доларів від MVM CEEnergy як забезпечення боргу “Газпрому”. Однак MVM CEEnergy не відповіла на запити про коментарі.

Ця ситуація вказує на подальший розкол всередині Європейського Союзу через припинення постачань енергоресурсів з Росії, що призводить до суперечок щодо тарифів та падіння промислової продуктивності. Раніше цього місяця німецька комунальна компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж проти “Газпрому” у Стокгольмі, що створює прецедент для подібних випадків.

Позов Europol Gaz проти “Газпрому” також подано до арбітражного суду.

Ольга Степанова

Recent Posts

США перевели у стан підвищеної бойової готовності свої військові бази у Європі: яка причина

Сполучені Штати цими вихідними перевели у стан підвищеної бойової готовності кілька своїх військових баз у…

5 хв. ago

Податкова дізнається про всі закордонні рахунки українців

Вже незабаром вітчизняні податківці матимуть інформацію про всі закордонні рахунки українців. Податкова отримуватиме дані від…

11 хв. ago

Цього чоловіка точно не очікували: як тепер посилатимуть “повістки з сюрпризом”

У військовозобов'язаних залишається менше часу на оновлення облікових даних. Зробити це можна особисто у ТЦК…

17 хв. ago

Що буде, якщо “заморозять” війну в Україні: командир ЗСУ шокував відповіддю

Якщо війну Росії проти України “заморозити” сьогодні, то російська армія через кілька років повернеться, і ми перекладемо…

23 хв. ago

Падіння уламків ракети РФ у Києві: кількість постраждалих знову збільшилася

У Києві за оновленими даними кількість постраждалих через сьогоднішню російську ракетну атаку й падіння уламків…

26 хв. ago

“Просто немає слів”: дівчина несподівано знайшла свого покійного хлопця у соцмережі

Дівчина була вражена, коли її нині покійний хлопець несподівано з’явився у соціальній мережі Snapchat й…

35 хв. ago