Categories: Економіка

В Україні підвищать військовий збір: які наслідки для економіки

Держава має достатньо потенційних джерел поповнення бюджету крім підвищення податків на оплату праці.

Очікується, що незабаром уряд внесе до парламенту законопроєкт, згідно з яким, зокрема, військовий збір буде підвищено з нинішніх 1,5% до 5%. На думку опитаних виданням експертів, це матиме шкідливі наслідки для економіки.

Якщо вже піднімати податки, то ті, які менше впливають на економічне зростання. В першу чергу, варто було б прибрати існуючі пільги і привілеї при виплаті податків на землю і нерухомість. Це дозволило б додатково отримати до 40 мільярдів гривень на рік. А для власників великих ділянок землі і значної нерухомості це фактично стало б податком на розкіш“, – розказав експерт CASE Україна Володимир Дубровський.

Також традиційним засобом поповнення бюджету є акцизи. Уряд вже розробив і направив до парламенту законопроєкт, який передбачає підвищення акцизів на автомобільне пальне вже з 1 липня нинішнього року. Також можна підвищити акцизи на алкогольні вироби і тютюн. Ну і, звичайно, можна “пошукати” додаткові кошти на митниці.

Доцільно впровадити експортне мито на сировинні товари. Це нормальна практика для країн з сировинною економікою, до яких належить і Україна. Всі вони отримують значну частину бюджетних надходжень від оподаткування експорту. Водночас, Україна практично цього не робить. Зараз від експорту сировини бюджет отримує лише 500 мільйонів гривень (трохи більше 10 мільйонів євро). Тож цілком логічно буде додатково оподаткувати експортерів“,- розказав виданню аналітик аналітичного центру “Об’єднана Україна” Олексій Кущ.

Ще один захід, здатний збільшити бюджетні надходження, – скасування нульової ставки ПДВ при експорті сировини. На думку експерта, це дасть можливість спочатку скоротити розміри відшкодування ПДВ при експорті, а згодом експортери сировини почнуть сплачувати певні суми до бюджету.

Ці заходи дозволять додатково залучити до бюджету близько 100 мільярдів гривень на рік. І це набагато більше, ніж та сума, яку вдасться отримати від додаткового оподаткування мікропідприємств”, – зазначив Кущ.

Своєю чергою, керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський пропонує підвищити імпортні мита. Це особливо важливо, оскільки уряд збирається підняти ставку ПДВ з нинішніх 20% на 2-3%.

Збільшення ПДВ призведе до підвищення цін всередині країни, в результаті чого конкурентоздатність вітчизняної продукції знизиться. І в цьому випадку вона буде витіснятися імпортним товаром, підприємства будуть банкрутувати, закриватися і переставати сплачувати податки. Тому перш, ніж піднімати ПДВ, уряд повинен задуматися про підвищення імпортних мит, які б урівняли умови для українських і імпортних товарів“, – сказав експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Напад на працівника ТЦК у Ворохті: поліція відкрила два кримінальні провадження

Поліція відкрила два кримінальних провадження через протест жителів Ворохти на Івано-Франківщині, які заблокували роботу місцевого ТЦК та…

4 секунди ago

Не тільки стрижка Рейчел: топ-3 красивих зачісок, які увійшли до моди влітку 2024 року

Вибір стрижки – це нелегка справа. Потрібно враховувати спосіб життя, стиль та природні особливості. І,…

4 секунди ago

Спасибі за виїзд покійному діду: ексзірка Кварталу 95 обурив українців скриншотом із Резерв+

Колишній автор студії "Квартал 95" Руслан Ханумак зараз відпочиває у США, куди він приїхав, аби побачитися з…

12 хв. ago

Коли доба на Землі тривала лише 22 години: на планеті відбувалися дивні речі

Обертання Землі сповільнюється через приливну взаємодію планети з Місяцем, а це означає, що в минулому…

20 хв. ago

Повістка поштою: коли розпочнуть штрафувати українців

В Україні змінили порядок відправлення повісток поштою - вони "може бути надіслані рекомендованим відправленням з описом вкладення…

32 хв. ago

Нова перша леді Великої Британії: хто така Вікторія Стармер (фото, відео)

У Великій Британії відбулися дострокові парламентські вибори, де вперше за 14 років перемогу здобула Лейбористська…

34 хв. ago