Categories: Економіка

Як топ-менеджери банків обкрадають країну

Повномасштабне російське вторгнення стало справжнім випробуванням для банківської системи України. З одного боку, як зазначив у коментарі «ЛIГАБiзнесIнформ» директор з інвестицій компанії Capital Times Артем Щербина, у вітчизняній банківській системі зараз 30% непрацюючих кредитів. Плюс – значна частка «сірої економіки» та відтік платоспроможного населення з країни виїхали 6-8 млн громадян. Голова наглядової ради  ПАТ «Укрінком» (раніше ПАТ «Укрінбанк») Володимир Клименко також звернув увагу на недосконалість банківського законодавства в Україні, пише «Інтерфакс-Україна».

Утім, факти свідчать про те, що за формулюваннями «непрацюючі кредити» та «недосконалість законодавства» часто стоять відверто шахрайські операції та зловживання з боку топ-банкірів у масштабах, неосяжних для пересічних громадян.

Одним із найбільш відомих кейсів є справа Кирила Шевченка, колишнього голови правління НБУ, якого підозрюють у розкраданні понад 200 млн грн з «Укргазбанку». Після втечі з України у вересні 2022 року, за місяць до того, як стало відомо про його відхід з посади, Шевченко подав заяву про надання притулку в Австрії.

Ексголова правління НБУ Кирило Шевченко

Ще один резонансний випадок стосується ексголови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, який під тиском обставин залишив свою посаду у жовтні 2023 року після скандального інциденту з журналістами програми «Схеми».

Нагадаємо, що під час інтерв’ю Мецгер наказав своїм підлеглим вилучити обладнання у журналістів та стерти частину запису, до того ж журналістів тривалий час силоміць утримували в кабінеті голови правління банку. Сталося це після того, як журналіст запитав банкіра про великий валютний кредит під заставу проблемного активу.

Ексголова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер

В іншому випадку членкиню правління Ощадбанку Олену Малинську в 2021 році було звільнено з посади через непроходження атестаціі в НБУ. «Пані Малинська продемонструвала низький рівень розуміння основної проблематики, завдань, які стоять перед членом правління», – зазначено в документі НБУ.

На попередньому місці роботи – в «Банку Кредит Дніпро» – Малинська також не змогла знайти баланс між вимогами фінрегулятора та проханнями акціонера. Як пише «Фінклуб», у «Банку Кредит Дніпро» було занадто багато інсайдерських кредитів, наданих компаніям Пінчука.

Малинська очолювала «Банк Кредит Дніпро», коли ним володів Віктор Пінчук. Банк надавав фінансування підприємствам Пінчука всупереч вимогам НБУ та з порушеннями законодавства. «Довісок» інсайдерських кредитів для нового власника банку Олександра Ярославського став сюрпризом.

«Пані Малинська продемонструвала нерозуміння проблемних питань у діяльності «Банку Кредит Дніпро» та негативних наслідків для банку, до яких призвела її діяльність на посаді голови правління «Банку Кредит Дніпро», за які вона була відповідальна», – зазначено у документі НБУ.

Довірена банкір Віктора Пінчука, екс-голова правління «Банку Кредит Дніпро» Олена Малинська на відкритті виставки сучасного мистецтва у PinchukArtCentre. (Фото PinchukArtCentre. Фотограф: Сергій Іллін, Олександр Пілюгін)

Наостанок можна згадати Альону Шевцову (співвласницю АТ «АЙБОКС БАНК») та Олену Сосєдку з Юлією Сосєдкою (власниць АТ «АКБ «Конкорд»). Обидві фінустанови було ліквідовано рішеннями НБУ, чому передували звинувачення у виведенні капіталів та нелегальних транзакціях ігорного бізнесу.

CEO міжнародної платіжної системи LEO (ФК «Леогеймінг Пей») Олена Шевцова та голова наглядової ради МПС LEO Віктор Ющенко виступають на спільній прес-конференції

Кілька років тому значного розголосу набула справа «Вектор Банку», у якій ДБР встановило факт здійснення посадовими особами фінустанови свідомо збиткових операцій на суму 28 млн грн (на той момент це понад 1 млн долл.).

Як же зараз почуваються фігуранти цих та інших резонансних банківських справ? Як не дивно, у них усе добре.

Екс-очільник НБУ Кирил Шевченко отримав притулок у Австрії, а австрійські суди відхилили запит України про його екстрадицію. Попри повідомлення, що австрійська антикорупційна прокуратура веде розслідування у справі проти Шевченка, екс-очільник НБУ зараз насолоджується розміреним життям в Австрії. У справі про нанесення збитків «Вектор Банку» на понад 1 млн долл. четверо топ-посадовців фінустанови трошки побули на лаві підсудних, після чого справі дивним чином не дали ходу. Екс-голова правління державного «Укрексімбанку» Мецгер відбувся нетривалим нічним домашнім арештом (без фактичного покарання) і звільненням – але не через сумнівні фінансові операції, про які його запитав журналіст «Схем», а через побиття журналістів.

Екс-голові правління «Банку Кредит Дніпро» Малинській взагалі не було висунуто ніяких звинувачень. Зараз вона є членкинею наглядової ради АТ «Укрпошта». Альона Шевцова разом з сестрами Оленою та Юлією Сосєдками згадуються у відкритих джерелах як співвласниці зареєстрованих у Сполученому Королівстві платіжних систем Smartflow Payments Limited та ELPASO.

Як бачимо, незважаючи на доведені факти серйозних зловживань, жоден з топ-банкірів за останні роки не отримав судових вироків, що породжує багато питань до правоохоронних органів і судової системи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мінімальну зарплату та пенсію в Україні заморозять: “Це буде катастрофа“

У держбюджеті на 2025 рік в Україні не заплановано підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткових…

2 хв. ago

Дрони СБУ спопелили склад боєприпасів у Воронезькій області: знищені ракети, снаряди, набої

Бавовна наробила величезного галасу у Воронезькій області. Росіяни змушені оперативно проводити евакуацію населення, а боєкомплекти…

5 хв. ago

Можуть непоправно зіпсувати зуби: 6 найнебезпечніших стоматологічних трендів TikTok

Останнім часом люди дедалі частіше шукають у соцмережах, зокрема, у TikTok, різні поради, що допомагають…

17 хв. ago

Більше, ніж після Другої світової: The Economist підрахувало втрати окупантів в Україні – графік

Росія не оприлюднює кількість своїх солдатів, які були вбиті або поранені від початку її повномасштабного вторгнення…

19 хв. ago

Аномальна спека в Україні: коли та у яких областях очікувати 41° тепла

Упродовж 11-15 липня у більшості областей України буде сильна спека: максимальна температура вдень становитиме 35-38°.…

21 хв. ago

Мобілізація в Україні 2024: ТЦК з 16 липня репресуватимуть водіїв

Якщо військовозобов'язані до 16 липня не оновлять свої військово-облікові дані, то їх можуть визнати ухилянтами.…

26 хв. ago