Categories: Економіка

В Україні побудують нову атомну електростанцію: вже виділили землю

В Україну планують побудувати п’яту атомну електростанцію. Для цього НАЕК “Енергоатому” виділили землю у Черкаській області, зокрема поблизу містечка Орбіта в Черкаському районі.

Про це повідомили у пресслужбі “Енергоатому“. Нова атомна станція матиме чотири енергоблоки, що будуть побудовані за технологією AP1000.

У реалізації цього проєкту вже зробили перший крок. Під час засідання позачергової 51-ї сесії депутати Чигиринської міської ради ухвалили рішення щодо:

  • надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування “Енергоатому”;
  • передачу земельних ділянок загальною площею 38,1493 га в постійне користування НАЕК.

“Енергоатом” має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом і власними технологічними рішеннями”, – наголосив керівник “Енергоатому” Петро Котін.

Наразі на території Україні є п’ять АЕС, із них підключені до енергосистеми та генерують електроенергію три: Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька. Ще є Чорнобильська та Запорізька атомні електростанції, але перша не генерує електроенергію, а друга перебуває на тимчасово окупованій території.

Україна планує побудувати дев’ять нових енергоблоків за технологією AP1000 у співпраці з Westinghouse. Перші два з них споруджуватимуть на майданчику Хмельницької АЕС, один – на Рівненській, два – на Південноукраїнській АЕС.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago