Збільшення податків від Гетманцева: для чого влада України вбиває бізнес, коли бюджет перевиконується

Постійні розмови про те, що в бюджеті України не вистачає коштів, та анонсоване очільником фінансового комітету ВР підвищення податків  перетворилися в нову політичну міфологему. Так вважає економіст Михайло Кухар. Він доводить цифрами і фактами, що необгрунтованим підвищенням податків бізнес українських підприємців просто вбивають.

Скільки коштів в бюджеті України насправді?

Михайло Кухар зауважив, що пересічна людина, яка взагалі нічого не розуміє в економіці, дійсно думає, що в Україні справді величезний дефіцит бюджету. Тому що розмови про це лунають і від влади, і від деяких експертів. Проте, Кухар на цифрах доводить, що в країні немає нестачі коштів. Навіть навпаки.

«Я другий рік поспіль звертаю увагу на такий дивний факт – буквально дивний – що протягом минулого і теперішнього років в бюджет вже були закладені всі військові видатки, які потрібні. І бюджет перевиконується на триліон гривень або на 56%. Це феномен, який рідко зустрічається в історії економіки. Проте дійсно цей бюджет має в собі те, що ми називаємо дефіцитом – непокриття внутрішніми джерелами. Але він покривається зовнішніми джерелами. На початку 2023 року ми очікували 30 мільярдів доларів. А наприкінці прийшло більш ніж 50. Ось ці 25 мільярди перевищення і створили нам перевищення виконання бюджету», – зауважив Кухар.

Щодо бюджету поточного року, то він зауважив, що країна знову крокує до трильйонного перевиконання.

«Тобто замість 3,3 триліону запланованих до нас прийде 4,4. Причини цього також відомі. На початку року була затримка із зовнішнім фінансуванням, пов’язана з політичною дискусією в конгресі. Україні для її потреб, в тому числі і для оборони, необхідно було 37 мільярдів доларів зовнішньої допомоги. Поки закінчилася дискусія в конгресі, ми отримали вже 42 мільярди. Потім конгресом був затверджений пакет щодо України – 36 мільярдів військлвлї допомоги і 10 – фінансової. Тобто, ще плюс 10 до 42, які в нас вже є. А потім ЄС проголосував за виділення 50 мільярдів доларів додатково. Так, є особливості термінів надходження траншів. Перший надійде у листопаді, але ми не знаємо його розмір. Але у будь якому випадку йдеться о перевиконанні бюджету України на десятки мільярдів доларів за рахунок зовнішньої допомоги Заходу», – навів свої розрахунки Кухар.

Замість допомоги бізнесу його душать

Після перелічених цифр у трильйонах і мільярдах  Кухар зауважує, що в таких умовах можна було б українському бізнесу дати вільно дихати.

«У країни є фінансовий запас міцності, який безумовно потрібен в умовах війни. Але точно не слід підвищувати податки і задушувати той бізнес, який вижив. Треба подякувати тим українським бізнесменам , які зберегли хто сотню, хто тисячу робочих місць протягом двох з половиною років війни. Ми ж розуміємо, як це непросто, коли у тебе бомблять склади, заводи і вимикають світло. В таких умовах тим, хто вижив навпаки треба допомогти. Тому що як би там не було, яким би не був бізнес дісциплінованим і патріотичним, все ж таки кожного місяця якісь підприємства вмирають. Інакше просто не може бути. Війна – це надстресовий стан економіки , який не може не приводити до банкрутства. І в цих умовах, якщо ми хочемо, щоб більше підприємств працювало і вижило, ми повинні їм постійно допомагати, допомагати і допомагати», – наголосив Кухар.

Він зауважив, що податковий пакет, який обговорюється щодо збільшення ПДВ, єдиного податку для ФОПів, військового збору міг би бути з моральної і економічної точки зору обгрунтованим, якщо б у бюджеті бракувало коштів.

«Але ми з вами свідки шаленого перевиконання бюджету за рахунок західної допомоги. Повторюю, ми перевиконуємо бюджет без будь якого збільшення податків на 1,1 трильйон гривен», – підкреслив економіст.

До речі, 25 червня Держстат повідомив, що реальний ВВП у першому кварталі 2024 року збільшився на 6,5% порівняно з першим кварталом минулого року, згідно з попередньою оцінкою Державної служби статистики. Порівняно з попереднім кварталом зростання реального ВВП склало 1,2% з урахуванням сезонного фактора.

У першому кварталі 2023 року реальний ВВП скоротився на 10,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У другому кварталі ВВП зріс на 19,2%, на 9,6% – у третьому та на 4,7% – у четвертому.

Чи правда, що податки йдуть тільки на оборону країни, а західна допомога на все інше?

За словами Михайла Кухара, це наступна міфологема, яку він хотів би прямим текстом спростувати.

«Якщо ми проаналізуємо бюджет за кожен рік – і 2022, і 2023, і 2024 – то не знайдемо жодного кварталу, де внутрішніх доходів вистачало б для тих видатків, які ми несемо на оборону. Україна ніколи, жодного дня не була здатна вести повномасштабну, континентальну, майже світову війну за кошти своєї скромної економіки. Тому що не існує такої математики ставок податків, щоб країна з ВВП у 160 мільярдів гривень фінансувала війну у 100 мільярдів на рік», – зауважив економіст.

Також Кухар дав відповідь на питання, чи може Україна самостійно приймати рішення, куди спрямовувати надані їй західні кошти. За словами економіста, будь яка країна що закредитована на 50% свого бюджету, ми вимушені проводити консультації та узгодження з ключовими кредиторами, які представляють МВФ.

«Україна затверджує бюджет, військові видатки, цивільні видатки. МВФ бачить цей бюджет, а потім наповнює ту його частину, якої нам не вистачає. Тобто, ми відзвітували скільки зберемо податків, скільки нам ще не вистачає і нам ці гроші дають. У 2023 році за рахунок надходження податків в бюджет країна отримала 40 мільярдів доларів. А ще 42 – ми отримали зовнішню допомогу. В цьому році по податкам стільки ж, а зовнішня допомога буде набагато більше. Знаючи ці цифри, як можна обговорювати підвищення податків владою чи депутатами?», – задається питанням економіст.

Він навіть припустив, що це може бути якась діверсія для підриву економіки – збільшення податків, блокування накладних, податкові десанти – це ті засоби, які у мирний час можуть вбити і здорову економіку, сказав Кухар.

«Найбільшу тривогу у мене викликає нерозуміння ключовими пейсмейкерами в парламенті основних макроекономічних цифр і показників бюджету, і ВВП нашої країни. Тільки глибоке нерозуміння цих пропорцій може привести людей до думки, що у воюючій країні треба підвищувати податки. Тому що я абсолютно переконаний в тому, що підняття податків приведе не до збільшення зборів до бюджету, а до зниження за рахунок вбивста певної кількості бізнесу», – вважає Кухар.

А ще він навів дуже показовий приклад того, що в бюджеті гроші є і справа тут не в податках.

«Другий місяц поспіль міністр фінансів вносить до парламенту зміни до бюджету. Мовляв, прийшло більше доходів, давайте розпишемо під них видатки. В минулому році Мінфін шість разів вносив до парламенту зміни в бюджет, тому що він перевиконувався і перевиконувувся. Бюджет нинішнього року перевиконується за рахунок перевиконання зовнішньої фінансової допомоги від західних партнерів. Це очевидний факт. Не трогайте економіку. Дайте їй вижити», – закликав Михайло Кухар.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

29 хв. ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

31 хв. ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

32 хв. ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

38 хв. ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

45 хв. ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

49 хв. ago