Categories: Економіка

Туреччина зробила ще один крок на шляху незалежності від газу та нафти з Росії

У Туреччину відбуксирували першу плавучу добувну платформу для роботи на великому родовищі газу «Сакар’я» у Чорному морі. Виробництво газу в країні збільшиться в кілька разів у найближчі кілька років.

«Вітаємо нашу плавучу добувну платформу, яка прибула з Сінгапуру в Чанаккале», – написав у X міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар.

Турецька нафтова корпорація TPAO відкрила у Чорному морі родовище, і запаси оцінюють у понад 700 млрд кубометрів. Минулого року почався видобуток, який планують наростити до 15 млрд кубометрів на рік – близько 30% поточного споживання.

Платформа, що подолала за 51 день шлях із Сінгапуру до Туреччини, стане першою з цілої низки. На борту 300-метрового судна розмістять 165 осіб персоналу.

«Після підготовки у Чанаккале та Фільосі платформа почне видобуток на «Сакар’ї» у 2026 році і працюватиме за 170 кілометрів від берега. Вона перероблятиме 10 млн кубометрів на добу (3,65 млрд кубометрів на рік) природного газу і передаватиме його в газотранспортну систему, видобуток зросте вдвічі», – заявив міністр.

Також він повідомив, що першу фазу родовища завершать у першому кварталі наступного року, коли введуть в експлуатацію всі 12 глибоководних свердловин і видобуток зросте до 10 млн. кубометрів на добу.

Видобуток на «Сакарі» росте неквапливо. Якщо минулого року вона склала, за даними EPDK, 338 млн. кубометрів, то за перше півріччя 2024 року – 681 млн. кубометрів.

З одного боку, власний газ дозволить країні скорочувати імпорт. З іншого боку, у Туреччині очікують зростання споживання і Анкара готується стати газовим хабом для Європи. Вже в першому півріччі експорт та реекспорт палива становив 821 млн кубометрів – переважно до Болгарії. Це еквівалентно продажам за кордон за весь минулий рік (896 млн. кубометрів).

Романчук Микола

Recent Posts

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступає в дію новий тимчасовий ліміт на перекази…

6 хв. ago

Мобілізацію зупинено: у Раді зробили термінову заяву

В Україні припинили мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком з 18 до 25 років. Про це…

13 хв. ago

Сікорський про план Зеленського: “Дайте Києву засоби змінити розрахунки Путіна”

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський наголосив на необхідності продовження підтримки України Заходом для досягнення перемоги…

21 хв. ago

Як виглядати стильно в офісі: п’ять найкращих варіантів для ділового гардеробу

Діловий гардероб давно перестав бути нудним та одноманітним. Сучасна мода пропонує безліч рішень для тих,…

39 хв. ago

Автопарк українських нардепів росте навіть під час війни: у кого з’явилися елітні машини

Народні депутати під час війни продовжують купувати дорогі автомобілі. При цьому у їх деклараціях зазвичай дорогі…

47 хв. ago

Google “злив” чоловікові зраду його дружини: сиділа та гладила іншого

Чоловік розлучився із дружиною після того, як на Google Maps виявив інтимні фото її з…

49 хв. ago