Categories: Економіка

Туреччина зробила ще один крок на шляху незалежності від газу та нафти з Росії

У Туреччину відбуксирували першу плавучу добувну платформу для роботи на великому родовищі газу «Сакар’я» у Чорному морі. Виробництво газу в країні збільшиться в кілька разів у найближчі кілька років.

«Вітаємо нашу плавучу добувну платформу, яка прибула з Сінгапуру в Чанаккале», – написав у X міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар.

Турецька нафтова корпорація TPAO відкрила у Чорному морі родовище, і запаси оцінюють у понад 700 млрд кубометрів. Минулого року почався видобуток, який планують наростити до 15 млрд кубометрів на рік – близько 30% поточного споживання.

Платформа, що подолала за 51 день шлях із Сінгапуру до Туреччини, стане першою з цілої низки. На борту 300-метрового судна розмістять 165 осіб персоналу.

«Після підготовки у Чанаккале та Фільосі платформа почне видобуток на «Сакар’ї» у 2026 році і працюватиме за 170 кілометрів від берега. Вона перероблятиме 10 млн кубометрів на добу (3,65 млрд кубометрів на рік) природного газу і передаватиме його в газотранспортну систему, видобуток зросте вдвічі», – заявив міністр.

Також він повідомив, що першу фазу родовища завершать у першому кварталі наступного року, коли введуть в експлуатацію всі 12 глибоководних свердловин і видобуток зросте до 10 млн. кубометрів на добу.

Видобуток на «Сакарі» росте неквапливо. Якщо минулого року вона склала, за даними EPDK, 338 млн. кубометрів, то за перше півріччя 2024 року – 681 млн. кубометрів.

З одного боку, власний газ дозволить країні скорочувати імпорт. З іншого боку, у Туреччині очікують зростання споживання і Анкара готується стати газовим хабом для Європи. Вже в першому півріччі експорт та реекспорт палива становив 821 млн кубометрів – переважно до Болгарії. Це еквівалентно продажам за кордон за весь минулий рік (896 млн. кубометрів).

Романчук Микола

Recent Posts

Президент Ірану заявив, що «не схвалює» російську агресію проти України

Іран «ніколи не схвалював» російську агресію проти України. Про це заявив президент Ірану Масуд Пезешкіян, пише The Guardian.…

10 хв. ago

Заступницю прокурора Запорізької області викрито на хабарі в $40 тис.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура у співпраці з Генеральним прокурором викрили на одержанні…

12 хв. ago

Літаки РФ порушили повітряний простір: Японія застосувала особливі ракети

23 вересня військові літаки Росії щонайменше тричі порушили повітряний простір Японії. Як наслідок Японія вперше…

15 хв. ago

Овочі за ціною золота: як змінилися ціни на продукти за останній тиждень

В Україні за минулий тиждень подорожчали багато овочів, зокрема, морква та цибуля, що пояснюється поганою погодою…

31 хв. ago

У Канаді алмазний рудник почав виробляти 4,2 млн кВт чистої енергії: деталі

У Канаді гірничодобувна компанія Rio Tinto використовує сонячну електростанцію для вироблення чистої енергії на одному…

42 хв. ago

Стилістка розкритикувала чорний костюм в якому Олена Зеленська прибула в США (фото)

Перша леді України Олена Зеленська разом зі своїм чоловіком, Президентом України Володимиром Зеленським перебувають з…

50 хв. ago