Categories: Економіка

Україна планує відновити до 2 ГВт генерації до кінця року, — нардеп

До кінця року Україна відновить майже 1,5 ГВт, а можливо, навіть і до 2 ГВт електроенергії. Про це заявив народний депутат від фракції “Слуга народу” і член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук в ефірі “Новини.LIVE” у понеділок, 22 липня.

Так парламентар відреагував на публікацію видання The Economist, у якій автори роблять не надто оптимістичний прогноз щодо ефективності роботи енергетичної системи і підготовки до зими.

“The Economist, таке враження, в Україні ніколи не були і не знають з чого складається енергетика України. 37 і навіть колись було 40 і 45 відсотків давала теплова генерація — спалювання вугілля. І зараз відновлюється, на щастя, блоки Трипільської й Зміївської ТЕС. Запущений зараз один газовий блок. Тепловий блок запустять у вересні”, — розповів Камельчук.

За його словами, Україні допомагають Естонія, Литва і власними силами ми це робимо.

Про що писав The Economist

15 липня журнал The Economist опублікував матеріал про стан справ в українській енергетиці. У ньому йдеться про те, що в України залишилося надто мало часу і грошей, які необхідні для встановлення декількох сотень малих електростанцій, а також відновлення зруйнованих електростанцій або будівництва нових. Саме тому, на думку оглядачів видання, дія графіків відключень електроенергії перетвориться у звичне явище для більшості українців.

Видання зауважило, що до повномасштабного вторгнення Росії генеруючі потужності України становили 36 ГВт електроенергії. Однак, за даними видання, наприкінці 2022 року половина цієї потужності вже була втрачена — або окупована, або зруйнована, або пошкоджена.

Україні вдалося відновити потужність майже до 18 ГВт, але цьогорічні атаки на енергоінфраструктуру знищили 9 ГВт потужностей.

Водночас журналісти зауважили, що руйнування РФ електростанцій в Україні має і позитивний результат.. Насамперед це прискорює перехід енергетики на декарбонізовані та більш стійкі та простіші у виробництві види генерації електроенергії.

Нагадаємо, 22 липня глава “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що в серпні українці зможуть відчути покращення ситуації зі світлом.

18 липня народний депутат від “Слуги народу” Сергій Нагорняк повідомив про завершення будівництва захисних споруд для трансформаторів великої потужності.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

9 хв. ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

18 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

29 хв. ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

38 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

50 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

59 хв. ago