Categories: Економіка

«Флот-примара»: як Росія створила тіньову імперію на морях по всьому світу

Російський «тіньовий флот» продовжує залишатися головним болем для світової економіки та навколишнього середовища. Великобританія оголосила про новий пакет санкцій, що вдарив по 18 нафтових танкерах та 4 суднах для перевезення скрапленого природного газу. Це найбільше обмеження, накладене на російський нафтопромисел, але чи зупинить це Кремль?

Британський уряд заявляє, що ці судна становлять «реальну небезпеку» для світових морських шляхів. Загалом під санкціями тепер опинилися 43 танкери, які належать або пов’язані з Росією. Спроби обійти санкції стають дедалі очевиднішими, а наслідки — відчутнішими.

За даними Politico, російські танкери були причетні до 9 випадків розливу нафти за останні два роки. Проблема не тільки в тому, що судна старі та не застраховані, а й у тому, що їхні власники ховаються за компаніями-прокладками, що унеможливлює відповідальність за шкоду.

Конфлікт із Саудівською Аравією

Паралельно з цим Саудівська Аравія вирішила змінити правила гри. Незадоволена своєю часткою на ринку, Ер-Ріяд обіцяє обвалити ціни на нафту до 50 доларів за барель. Влада Саудівської Аравії публічно заявила, що її стратегія спрямована на витіснення конкурентів, зокрема Росії, з глобального ринку.

Ставка Росії на «тіньовий флот» виглядає все більш ризикованою, особливо в умовах, коли Саудівська Аравія готова вийти на цінову війну. Аналітики попереджають, що це може боляче вдарити по російському бюджету, оскільки ціна на нафту в 70 доларів за барель, закладена у бюджет РФ на 2025 рік, може стати недосяжною мрією.

Проблеми транспорту та видобутку

Росія витратила близько 10 мільярдів доларів на створення свого «тіньового флоту», який наразі постачає понад 4 мільйони барелів на добу. Однак, цей процес стає дедалі складнішим. Вихід західних компаній та обмеження на постачання обладнання ускладнюють видобуток і транспортування нафти, підвищуючи собівартість кожного бареля.

Енергетичний експерт Володимир Омельченко зазначив: «Більшість російських родовищ вичерпані на 90%. Щоб підтримувати видобуток на теперішньому рівні, РФ змушена вкладати більше коштів, і при ціні нижче 50 доларів за барель операційні витрати просто з’їдять увесь прибуток».

Екологічні наслідки

Тіньовий флот несе серйозні екологічні ризики. Через відсутність регулювання, ці старі судна можуть блокувати важливі торговельні шляхи, такі як Суецький канал, якщо капітани втратять контроль над ними. Ліквідація витоків може коштувати прибережним країнам мільйони, що стає додатковим тягарем для платників податків.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Кадирівці побилися з дагестанцями та масово тікають з окупованої Херсонщини

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області ситуація набуває нових обертів: «кадирівці» покидають свої блокпости, а…

5 хв. ago

ТЦК проти здорового глузду: батькові трьох дітей відмовили у праві на відстрочку

У травні 2023 року військовослужбовця, який мав на утриманні трьох дітей, було звільнено зі Збройних…

15 хв. ago

Десять мільйонів втрачено: демографічна катастрофа в Україні через війну, – ООН

Населення України з початку повномасштабного вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів осіб — це приблизно…

37 хв. ago

Знову черги: чоловікам знову доведеться проходити бюрократичне “пекло” ТЦК

Цього року українські військовозобов’язані знову опинилися під тиском бюрократичних процедур, намагаючись отримати або продовжити відстрочку…

41 хв. ago

Темний бік системи “all inclusive”: Як готелі втрачають мільйони через їжу

Туристи обожнюють готелі з системою «все включено» – це зручно, смачно і не вимагає жодних…

51 хв. ago

Як у фільмі жахів: У США “мертвий” донор ожив перед вилученням серця

У Кентуккі медична драма, схожа на сюжет з фільму жахів, розгорнулася в одній з лікарень,…

60 хв. ago