Categories: Економіка

Німеччина готується до “величезного збитку” від можливого повернення Трампа – FT

У Міністерстві закордонних справ Німеччини створено неформальну кризову групу, яка обговорює можливе повернення республіканця Дональда Трампа в Білий дім.

Про це повідомляє газета Financial Times із посиланням на джерела.

“Німеччина готується до повернення президента з іще більш відверто протекціоністською, орієнтованою на Америку економічною політикою, ніж під час його першого терміну, включно з погрозою введення 10-відсоткового мита на весь імпорт, що може завдати величезної шкоди експортно-орієнтованій економіці Німеччини”, – пише FT.

Побоювання цього тільки посилилися після призначення Джей Ді Венса кандидатом у віцепрезиденти, якого вважають “ще більшим ізоляціоністом”, ніж Трамп.

Також німці бояться відкликання деяких гарантій безпеки, які лежали в основі стабільності Європи з моменту утворення НАТО в 1949 році, що може зробити Німеччину вразливою для дестабілізації з боку РФ.

Берлін готується навіть до сценарію, в якому Трамп “знищить американську демократію і поділ влади”. Мінекономіки намагається розрахувати вплив можливих мит Трампа і переглянути ланцюжки поставок, щоб потенційно замінити американські високотехнологічні та сировинні товари. Більшість вважають, що увага США переключиться з Європи на Азію, залишивши Німеччині можливість узяти на себе більшу роль лідера.

“Однак це може виявитися занадто складним завданням для Олафа Шольца, слабкого канцлера, що протистоїть непокірній коаліції”, – пише FT.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

27 секунд ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

7 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

13 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

19 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

30 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

31 хв. ago