Categories: Економіка

Тільки початок: ТОП-4 причини подорожчання палива в Україні

Автомобільне паливо в Україні подорожчало вкотре. Подорожчання на 1-2 гривні спостерігалося на багатьох популярних заправках на кшталт ОККО, WOG, UPG, AMIC, Socar та інших.

Як розповіли експерти у коментарі Бізнес-Телеграфу, подібне подорожчання також може призвести до ланцюгової реакції та подорожчання інших товарів та послуг. При цьому вони наголосили, що причин підвищення вартості є одразу кілька.

Однією з причин є те, що ціни на нафту повзуть угору по всьому світу, а ф’ючерси марки Brent вже досягли 86,9 долара за барель, що є рекордом з жовтня минулого року. Така ситуація пов’язана з тим, що попит на нафту у світі зростає, а пропозиція залишається незмінною.

Наприклад, Китай нарощує промислове виробництво і потребує більшої кількості нафтопродуктів, але водночас Саудівська Аравія погодила обмежити видобуток у рамках угоди ОПЕК.

Також на глобальну вартість також впливають атаки на російські НПЗ, через які з перероблення було “вибито” від 80 до 120 тонн палива на добу.

Є ще дві причини, які стосуються виключно українського ринку — збільшення тарифів на перевезення палива через складну ситуацію на кордонах, а також високий курс долара, який 20 березня піднявся вище 39 гривень.

Тому українцям варто очікувати, що невдовзі ціна на автомобільне паливо підніметься на 1-2 гривні, а тим часом на деяких заправках на табло можна побачити значення, близькі до психологічної позначки 60 гривень.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Золота осінь повертається: Україну накриє тепло з Європи

Хоча осінь традиційно готує Україну до холодних температур, цього разу природа приготувала сюрприз. За даними…

6 хв. ago

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

13 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

44 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

50 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

54 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

1 годину ago