Categories: Економіка

“Укренерго” планує відключити електроенергію для боржників

До кінця 2023 року компанія “Укренерго” планує позбавити світла боржників, які споживають електроенергію на балансуючому ринку і не оплачують рахунки. Про це заявив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

Насамперед відключення стосуватимуться споживачів, які не є критичною інфраструктурою, але все ж таки відмовляються платити за спожиту електрику.

Борг перед нами 30,1 мільярда гривень на балансуючому ринку. І є тенденція до нарощування дебіторської заборгованості перед нами. Основна частина нарощування припадає на “постачальника останньої надії” — компанію “Укрінтеренерго”.

Найближчими тижнями очікується великий процес щодо розрахунку за борги або відключення споживачів, які несумлінно сплачували за електроенергію протягом багатьох місяців, підкреслив Кудрицький. Адже нині проблема на балансуючому ринку – не вирішена.

Ми будемо пропонувати уряду сформувати виключний перелік захищених споживачів, а що стосується всіх інших, хто не є об’єктами критичної інфраструктури, то вони сплатять рахунки за електроенергію або на них чекають можливі відключення за борги.

Водночас держава визначила понад 5,5 тисячі підприємств, яких не можна відключати від електроенергії. Уникнути відключень, імовірно, зможуть водоканали та теплокомуненерго. Їх хочуть захистити від цієї проблеми.

У списку, в основному, обʼєкти критичної інфраструктури:

  • водоканали;
  • теплокомуненерго;
  • муніципальні компанії;
  • державні шахти;
  • обленерго.

Однак, у списку опинилися і випадкові підприємства, у яких не повинна бути пільга на оплату електроенергії.

У листопаді 2023 року в “Укренерго” назвали компанії, які найчастіше не платять за поставлену електроенергію. Серед них опинилися: “Тернопільелектропостач”, “Рівненська обласна енергопостачальна компанія”, “Київські енергетичні послуги”, “Київська обласна енергопостачальна компанія”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

3 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

12 хв. ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

22 хв. ago

В Україні співробітникам ТЦК дозволили оглядати автомобілі

У Хмельницькій області співробітникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на період дії режиму воєнного стану…

24 хв. ago

Одне попелище та руїни: як виглядає сьогодні Вовчанськ, звідки продовжують евакуювати людей

У Харківській області, де армія РФ намагається наступати, триває евакуація жителів із Вовчанської громади. Саме місто…

26 хв. ago

“Буде так або ніяк“: війна в Україні може бути закінчена на умовах Китаю, а не Росії

Війна в Україні може бути закінчена не на умовах України. Однак і не на тих…

31 хв. ago