Categories: Економіка

Ціна на російську нафту впала нижче $60 за барель: наслідки та прогнози

Падіння цін на нафту на світовому ринку змусило вартість російського сорту Urals знизитися нижче встановленого порогу у $60 за барель. За даними агентства Reuters, це сталося 15 і 16 жовтня в портах Балтики та Новоросійська через падіння світових котирувань нафти Brent.

Чому ціна на нафту знизилася?

На початку тижня глобальні ціни на нафту впали приблизно на $6 — до $74 за барель. Це відбулося внаслідок перегляду прогнозів попиту на нафту на 2024-2025 роки з боку ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Зниження попиту, а також стабілізація ситуації на Близькому Сході після заяви Ізраїлю про відсутність намірів атакувати нафтові об’єкти в Ірані, сприяли падінню цін.

Крім того, ціна на Urals впала також через зростання вартості фрахту та збільшення дисконту в індійських портах у жовтні. Останніми місяцями дисконт на російську нафту у західних портах складав $12-13. У вівторок, за даними Reuters, ціна Urals у Балтиці на умовах FOB (вільно на борту) впала нижче $60 за барель, досягнувши $59,95, а в середу вартість партій у Новоросійську становила $59,35.

Що означає падіння цін для Росії?

Це вже вдруге за останні місяці, коли ціна Urals опускається нижче $60 за барель. У вересні це також сталося, коли котирування Brent тимчасово впали нижче $70 за барель, що стало мінімальним показником з 2021 року. Тоді ціна на російську нафту знизилася до $59.

Зниження ціни на нафту серйозно вдарило по доходах Росії. Експорт нафтопродуктів, який відновився у вересні завдяки зростанню поставок дизельного палива та мазуту, не зміг компенсувати втрати від падіння цін. Внаслідок цього доходи Росії від експорту нафти впали до найнижчого рівня з лютого.

Що далі?

Експерти прогнозують, що збереження низьких цін може ще більше вплинути на російську економіку. Якщо Brent продовжить знижуватись, Urals може залишитися нижче $60 за барель, що буде мати наслідки для бюджетних доходів Росії, які значною мірою залежать від нафтового експорту.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Золото б’є нові рекорди: що коїться на ринку дорогоцінних металів?

Ціна на золото вперше в історії перевищила позначку у 2700 доларів за тройську унцію, і…

5 хв. ago

Заочні штрафи для ухилянтів: уряд посилює правила, “ігнор” обійдеться у 25 тисяч

Український уряд налаштувався на рішучі кроки. До кінця 2024 року планується розіслати до 900 тисяч…

12 хв. ago

Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень

Відомий український експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко пояснив, що робити, щоби збільшити пенсії в…

19 хв. ago

В Україні злетіли ціни на яйця: скільки доведеться заплатити

В Україні підскочили ціни на курячі яйця. Про це свідчать дані порталу Мінфін. Українські споживачі зіштовхнулися із…

22 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 19–20 жовтня: беріть парасольки та вдягайтесь тепліше

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

1 годину ago

Осінні канікули 2024: 5 крутих місць для сімейного відпочинку з дітьми

Осінні канікули — це чудова нагода провести час з сім’єю і вирушити у незабутню подорож.…

1 годину ago