Categories: Економіка

Ціна на російську нафту впала нижче $60 за барель: наслідки та прогнози

Падіння цін на нафту на світовому ринку змусило вартість російського сорту Urals знизитися нижче встановленого порогу у $60 за барель. За даними агентства Reuters, це сталося 15 і 16 жовтня в портах Балтики та Новоросійська через падіння світових котирувань нафти Brent.

Чому ціна на нафту знизилася?

На початку тижня глобальні ціни на нафту впали приблизно на $6 — до $74 за барель. Це відбулося внаслідок перегляду прогнозів попиту на нафту на 2024-2025 роки з боку ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Зниження попиту, а також стабілізація ситуації на Близькому Сході після заяви Ізраїлю про відсутність намірів атакувати нафтові об’єкти в Ірані, сприяли падінню цін.

Крім того, ціна на Urals впала також через зростання вартості фрахту та збільшення дисконту в індійських портах у жовтні. Останніми місяцями дисконт на російську нафту у західних портах складав $12-13. У вівторок, за даними Reuters, ціна Urals у Балтиці на умовах FOB (вільно на борту) впала нижче $60 за барель, досягнувши $59,95, а в середу вартість партій у Новоросійську становила $59,35.

Що означає падіння цін для Росії?

Це вже вдруге за останні місяці, коли ціна Urals опускається нижче $60 за барель. У вересні це також сталося, коли котирування Brent тимчасово впали нижче $70 за барель, що стало мінімальним показником з 2021 року. Тоді ціна на російську нафту знизилася до $59.

Зниження ціни на нафту серйозно вдарило по доходах Росії. Експорт нафтопродуктів, який відновився у вересні завдяки зростанню поставок дизельного палива та мазуту, не зміг компенсувати втрати від падіння цін. Внаслідок цього доходи Росії від експорту нафти впали до найнижчого рівня з лютого.

Що далі?

Експерти прогнозують, що збереження низьких цін може ще більше вплинути на російську економіку. Якщо Brent продовжить знижуватись, Urals може залишитися нижче $60 за барель, що буде мати наслідки для бюджетних доходів Росії, які значною мірою залежать від нафтового експорту.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

1 годину ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

1 годину ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

1 годину ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

2 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

2 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

2 години ago