Categories: Економіка

Україні загрожує дефолт через півтора місяця: Київ поки не зміг домовитися з кредиторами

Україні не вдалося досягти угоди з групою власників облігацій у питанні реструктуризації близько 20 мільярдів доларів міжнародного боргу під час офіційних переговорів. Це викликає побоювання, що зруйнована війною країна може скотитися до дефолту, пише Reuters.

Зазначається, що термін угоди з власниками міжнародних облігацій, яка дозволила Києву призупинити виплати після повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році, закінчується в серпні.

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що переговори триватимуть, і він очікує, що уряд досягне угоди до 1 серпня.

Офіційні переговори зі спеціальним комітетом власників облігацій тривають вже майже два тижні. Україна намагається реструктуризувати свій борг з метою збереження доступу до міжнародних ринків і водночас хоче виконати вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо реструктуризації.

Однак пропозиція уряду та зустрічна пропозиція власників облігацій продемонстрували, наскільки далекими є позиції сторін та яку важку боротьбу доведеться вести Україні, щоб досягти своєї мети протягом найближчих тижнів.

“Хоча Україна та Спеціальний комітет кредиторів не дійшли згоди щодо умов реструктуризації протягом періоду консультацій, вони продовжать взаємодію та конструктивні дискусії через своїх відповідних радників”, — заявили в українському уряді.

За словами Марченка, економіка країни є “крихким балансом”, який залежить від послідовної та суттєвої підтримки з боку партнерів.

“Своєчасна реструктуризація боргу є критично важливою частиною цієї підтримки. Для перемоги у війні сильна армія повинна спиратися на сильну економіку”, — зазначив він.

За даними Мінфіну, обсяг сукупного державного боргу України у квітні зріс до 6,010 трлн гривень.

Нагадаємо, у вересні 2024 року закінчується мораторій на обслуговування та виплату зовнішніх боргів України.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

2 години ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

2 години ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

2 години ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

2 години ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

2 години ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

2 години ago