Categories: Економіка

Поруч із Суданом і Чадом: економіку України визнали однією з найневільніших у світі

Поки Україна бореться за своє існування на полі бою, її економіка також зазнає втрат. За даними канадського Інституту Фрейзера, Україна опинилася серед найбільш економічно обмежених країн світу, зайнявши ганебне 150-те місце у рейтингу Economic Freedom of the World за 2024 рік. Для порівняння: рік тому країна займала 113-ту позицію.

Падіння по всіх фронтах: що пішло не так?

Рейтинг Інституту Фрейзера оцінює економічну свободу за п’ятьма ключовими показниками. І всі вони в Україні погіршилися за минулий рік:

  • Розмір уряду – падіння з 7,29 до 5,83;
  • Правова система та права власності – з 4,58 до 4,37;
  • Доступ до надійних грошей – з 6,39 до 4,68;
  • Свобода міжнародної торгівлі – з 6,68 до 6,05;
  • Регулювання ринку праці та бізнесу – з 5,37 до 4,67.

Простіше кажучи, в Україні дедалі складніше вести бізнес, інвестувати, захищати власність та працювати в умовах економічної стабільності. Ринок праці і бізнесу регулюється так жорстко, що він починає нагадувати не сучасну європейську країну, а країни, де економічні свободи залишаються лише на папері.

На рівні країн із важкими економічними умовами

Якщо дивитися, з ким тепер Україна ділить свою позицію, то список більш ніж вражаючий: Ємен, Чад, Лівія, Судан — держави, де економічні інституції фактично не функціонують, а системи управління залишаються в глибокій кризі. Україна ж раніше стабільно займала місця ближче до середини списку.

Загалом, цього року 150-та позиція України поставила її поруч із такими країнами, як Чад (151), Конго (154) та Зімбабве (164). Цей рейтинг – справжній сигнал тривоги для української економіки.

Чому економічна свобода важлива?

Експерти Інституту Фрейзера підкреслюють: економічна свобода має вирішальне значення для процвітання країни. Вона дозволяє громадянам вільно приймати рішення про свої економічні дії: від того, де працювати, до того, чи варто розпочинати власний бізнес. Вільна економіка стимулює підприємництво, знижує податковий і нормативний тиск, створює сприятливе середовище для інвестицій і розвитку.

Наслідки війни

Різке падіння України в рейтингу зумовлене також тим, що цьогорічний рейтинг вперше враховує дані після початку повномасштабної війни. Інфраструктура зруйнована, підприємства закриті, інвестори втрачають впевненість у стабільності країни, а ресурси уряду зосереджені на військових витратах. Це все разом створило умови, в яких економічні свободи сильно обмежені.

Лідери економічної свободи

На протилежному боці спектра опинилися країни, які продовжують зберігати високі показники економічної свободи. Гонконг, хоч і під тиском Пекіна, залишається на першому місці, змістивши Сингапур на друге. За ними йдуть Швейцарія, Нова Зеландія та США. Країни Балтії — Естонія, Латвія та Литва — стабільно входять до першого квартилю, зберігаючи високий рівень економічних свобод.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Росія проводить передислокацію літаків на авіабазах: скільки спорядили ракетами

РФ, ймовірно, продовжує підготовку до масованого обстрілу України — продовжується передислокація та можливе спорядження літаків…

4 хв. ago

Одне з найбільших міст Польщі планує запровадити туристичний податок

Краків, друге за величиною місто Польщі та провідний туристичний центр, офіційно звернувся до уряду з проханням внести…

7 хв. ago

“Укрзалізниця” виставляє на аукціон площі на залізничних вокзалах: серед лотів Центральний вокзал Києва

В “Укрзалізниці” заявили про відновлення практики оренди площ на залізничних вокзалах країни. Про це повідомляє…

10 хв. ago

Названо п’ять особливостей онкологічних захворювань, які провокує війна

В Україні зростає кількість занедбаних випадків раку, адже люди менше звертають увагу на своє здоров'я. Про…

28 хв. ago

5-річний хлопчик став наймолодшим вчителем в історії людства: в чому його талант (фото)

Торік Пратьякш Віджай з Індії отримав роботу своєї мрії, хоча на той час йому було…

31 хв. ago

Сотні гривень за куб: нове підвищення тарифів на комунальні послуги позбавить останньої копійки

Комунальні підприємства оголосили про підвищення тарифів, посилаючись на нерентабельність поточних тарифів на послуги зі збору…

34 хв. ago