Categories: Економіка

Перше у світі “водневе” місто вироблятиме 600 т “зеленої” енергії на день

Саудівська Аравія побудує своє власне Водневе місто: цей острівець технологій вироблятиме до 600 тонн зеленої енергії. Над проєктом Neom ACWA Power, американська компанія Air Products і промоутери проєкту Neom Future City, повідомляє EcoNews.

Саудівська Аравія побудує електростанцію вартістю $8,4 млрд у рамках свого мегапроєкту Neom. Вона зводить те, що може стати однією з найбільших у світі електростанцій відновлюваної енергії. Метою є розробка одного з найбільших у світі проєктів відновлюваної енергії, щоб допомогти Саудівській Аравії перейти від нафти до “зеленої” енергії. На додаток до цього є план із забезпечення енергією всіх міст, включених до проєкту Neom.

Як пояснив Девід Едмонсон, генеральний директор NGHC, будівництво проєкту почалося в березні 2023 року. До кінця минулого року складальний цех був практично готовий. Уже зводяться два резервуари для аміаку ємністю 70 000 т, і все, що залишилося, за словами Едмонсона, — це перші електролізери, які будуть створені німецькою компанією Thyssenkrupp Nucera.

Експерти зазначають, що після завершення будівництва цей завод зможе виробляти 600 т “зеленого” водню на день. Його використовуватимуть для виробництва близько 1,2 млн т рідкого аміаку на рік. Ба більше, вже підписано контракт, за яким зможе розраховувати на повну продуктивність протягом наступних 30 років.

Мета полягає в тому, щоб виробляти 4 ГВт відновлюваної енергії, щоб допомогти виробляти до 600 т “зеленого” водню на день. Цей мегапроєкт уже досяг 8,4 млрд, необхідних для його будівництва, і може бути виставлений на продаж до кінця 2026 року. Neom Green Hydrogen Company (NGHC) — це спільне підприємство, у якому беруть участь саудівська компанія ACWA Power, американська компанія Air Products і промоутери проєкту Neom Future City (NHC) на чолі з Мохаммедом бін Салманом.

Один із секретів успіху водню — його універсальність. Його можна використовувати в широкому спектрі застосувань. “Я вважаю, що у нього є потенціал замінити все викопне паливо”, — сказав одного разу журналу Science В’ячеслав Згонник, генеральний директор Natural Hydrogen Energy.

Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

50 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

52 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

53 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago