Categories: Економіка

Без дозволу на удари по РФ українська енергетика взимку не вистоїть у війні, – Politico

Якщо західні союзники, зокрема, США і Британія, не переглянуть свою позицію щодо ударів далекобійною зброєю, то Україна може програти енергетичну війну з Росією вже цієї зими.

Як пише Politico, Вашингтон поки що не готовий дозволити Україні завдавати ударів по російських аеродромах американськими ракетами великої дальності – хоча він може зняти обмеження на використання британських ракет Storm Shadows. Водночас, зазначає колишній посланник США в НАТО Курт Волкер, без дозволу на використання американських ракет цього буде недостатньо.

Як пише видання, українські чиновники побоюються, що майбутня зима може стати для України переломним моментом в енергетичній війні.

“Багато в чому це пов’язано з тим, що російське командування адаптує тактику авіаударів, роблячи висновки зі своєї попередньої невдалої бомбардувальної кампанії по руйнуванню енергетичної системи країни, а нещодавнє постачання в Росію іранських балістичних ракет ближньої дії Fath-360 допоможуть їм у цьому”, – зазначає Politico.

Так, Росія зможе використовувати іранські ракети для нанесення ударів по вузлах логістики та зв’язку, а також по складах боєприпасів у тилу української лінії фронту. Це, своєю чергою, дасть змогу Росії сконцентрувати свої власні ракети більшої дальності на цивільній інфраструктурі, зокрема на енергетичній системі, щоб зруйнувати її.

Росіяни цілитимуться в підстанції

Нині 55 відсотків енергії в Україні виробляється на трьох діючих атомних електростанціях.

Як розповів Politico експерт з енергетики Михайло Гончар, під прицілом РФ перебувають ключові підстанції, що подають електрику на атомні електростанції. Якщо вивести ці підстанції з ладу, реактори мають бути швидко зупинені, інакше це може спровокувати “ядерний інцидент”.

“Якщо паралізувати роботу трьох атомних електростанцій, то для України в енергетичній війні все буде скінчено, що знизить її боєздатність, обвалить економіку і послабить її позиції в разі початку мирних переговорів”, – пише Politico.

За словами київських чиновників, саме страх перед таким розвитком подій став одним із чинників, що спонукали адміністрацію Байдена переглянути обмеження, зокрема на американські ATACMS і британські Storm Shadows. Вашингтон активізувався, коли наприкінці серпня РФ почала завдавати авіаударів по головних підстанціях, що подають оперативну електрику на атомні електростанції. 

При цьому, як зазначають експерти, якщо в України не буде можливості завдати ударів углиб Росії і досягти російських аеродромів, шанси пережити цю зиму “будуть невеликі”.

Романчук Микола

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago