Categories: Економіка

Катастрофа для економіки: як вплине на Україну втрата Покровська та шахт, — Economist

Якщо війська ЗС РФ окупують Покровськ у Донецькій області, то Україна зазнає відчутного удару по економіці, яка тримається завдяки сталеливарному експорту та допомозі партнерів. З початку російського вторгнення експорт сталі зменшився утричі, а у разі нового відступу ЗСУ відбудеться наступний етап падіння. Про плани РФ щодо окупації та впливу на Україну розповіло видання The Economist.

Журналісти пояснили, що просування російської армії загрожує двом великим вуглевидобувним шахтам — біля сіл Добропілля та Удачне. На шахтах досі видобувають коксівне вугілля, яке застосовується під час виробництва сталі. Перший етап вторгнення РФ відкинув український експорт сталі з 14 місця (21,4 млн тонн у 2021 році) на 24, при цьому саме ця галузь економіки робила суттєвий внесок у ВВП. Співрозмовники видання описали втрату промислових потужностей і підсумували, що Україна буде мати ще менше грошей в бюджеті: це знає і на це розраховує РФ.

Бої на Донбасі – ситуація під Покровськом станом на 13 жовтня Фото: DeepState

Ситуацію з вугільною галуззю описали низка експертів, з якими поспілкувались журналісти.

Аналітик Андрій Бузаров наголосив, що росіяни завдають шкоди шахтам, навіть не окупувавши їх. Для цього вони обстрілюють траси, якими українці вивозять видобуте вугілля, та руйнують обладнання.

Олександр Каленков, представник групи компаній “Укрметалургпром”, нагадав, що станом на лютий 2022 року експорт сталі давав третину українського ВВП. Якщо будуть втрачені і дві шахти під Покровськом, то експорт металу зменшиться удвічі — з 7,5 до 3 млн т. (тобто вклад у ВВП впаде до 1/6).

Генеральний директор “Метінвесту” Юрій Риженков зауважив, що нестачу вугілля можна буде покрити поставками з-за кордону. З його слів, це суттєво збільшить ціну металу і його просто не купуватимуть.

“Ми втратили [у Маріуполі — Ред.] серйозну частину ВВП. Просто нас зараз фінансують наші партнери, тому ми ще не зрозуміли, що у нас набагато менше грошей у бюджеті. І тут буде та сама історія. І росіяни це знають”, — підсумував ситуацію Риженков.

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК забрали відразу кілька музичних гуртів прямо на концерті: мобілізація стає жорсткішою

Під час недавньої облави артистам в Україні було вручено повістки, що призвело до скасування майбутніх…

8 хв. ago

Елітні маєтки, квартири та офіси: рідня заступника Кличка скупила купу нерухомості

Родичі заступника мера Києва Кличка Володимира Прокопіва володіють низкою об'єктів комерційної та житлової нерухомості. Про…

17 хв. ago

Українців змусять платити податок, навіть про який вони не знали, ще й заднім числом

Підприємствам в Україні доведеться сплачувати додаткові податки за періоди, коли вони ще не знали про…

18 хв. ago

Спецпосланець Папи Римського прибув до Москви: про що буде говорити у Кремлі

Спеціальний посланець Папи Римського в Україні, кардинал Маттео Дзуппі, прибув до Москви, де заплановані зустрічі…

28 хв. ago

РФ хоче захопити родовище важливого металу на Донеччині

З початку повномасштабної агресії Росії проти України, багато хто вважає, що головною метою окупантів є…

37 хв. ago

Вимоги до пенсіонерів посилили: доведеться працювати до останніх сил – виплат не буде

Українська система пенсійного забезпечення стикається зі значними викликами через підвищення вимог до страхового стажу та…

45 хв. ago