Categories: Економіка

Обмежений дефолт: агентство Fitch знизило рейтинг України

Міжнародне агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг України. Зокрема, довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті з рівня “C” погіршили до “RD” (обмежений дефолт). Про цей йдеться у заяві агентства.

Варто зазначити, що цей рівень рейтингу означає, що емітент не провів своєчасні платежі.

Також Fitch також знизило рейтинг єврооблігацій 2026 року на суму 750 млн доларів з рівня “C” до “D” (дефолт). Рейтинг цього рівня присвоюється емітенту або державі, що оголосили дефолт за всіма своїми фінансовими зобов’язаннями. Водночас агентство підтвердило рейтинг інших облігацій в іноземній валюті на рівні “C” (дефолт неминучий).

Причини зниження рейтингів

Агентство погіршило кредитні рейтинги України після закінчення 10-денного пільгового періоду з оплати купонів за єврооблігаціями 2026 року. Термін погашення за вказаними цінними паперами вийшов 1 серпня 2024 року. 

Наступна запланована дата перегляду рейтингу України – 6 грудня 2024 року.

В агентстві нагадали, що 9 серпня уряд офіційно оголосив про початок процедури отримання згоди на реструктуризацію суверенних єврооблігацій на суму 19,7 млрд доларів США та гарантованих державою облігацій “Укравтодору” на суму 0,7 млрд доларів США. На думку Fitch, така пропозиція обміну є обміном проблемного боргу. Вона передбачає зменшення основної суми боргу та відсотків, а також подовження строків погашення.

Реструктуризація боргів

Fitch – одне з трьох основних кредитних рейтингових агентств поряд з Moody’s та S&P. У кінці 2023 року Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті на рівні “СС” (висока ймовірність дефолту).

В кінці липня 2024 року агентство знизило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з CC до C (дефолт неминучий). Зниження рейтингів відбулось після угоди українського уряду з кредиторами про реструктуризацію боргу на понад 20 мільярдів доларів.  

Так, Україна оголосила про успішне досягнення принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій, що є важливим етапом процесу реструктуризації боргу.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

5 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

18 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

33 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

33 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

45 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

57 хв. ago