Categories: Економіка

Дорожчий за золото. Через війну в Україні уран додав у ціні 233%

Розвиток атомної енергетики, яка знову вийшла на перший план у зв’язку зі зміною клімату та війною в Україні, спричинила стрибок цін на сировину, з якої виготовляють паливо для АЕС, – уран. За темпами збільшення вартості уран обігнав золото, срібло та мідь. Про це пише  турецьке видання Sözcü.

Пошук альтернатив вугіллю та нафті також вплинув на інтерес урядів різних країн до атомної енергетики. «Дається взнаки пошук альтернатив російській енергії через агресію Росії в Україні», – зазначає видання. 

За офіційними даними, за останні п’ять років ціни на уран зросли на 233%. Тобто, впевнені галузеві експерти, світ уже оговтався після паніки через катастрофу на японській АЕС «Фукусіма», що сталася у 2011 році. Мирному атому знову довіряють, а він дорожчає та дорожчає.
«Зростання цін на уран також позначилося на акціях компаній, що торгуються на біржі. Більшість уранових компаній у Канаді, яка, як очікується, випередить Казахстан як найбільшого у світі видобувача урану, зросла більш ніж на 400% за останні 4 роки», – йдеться у публікації. 

Нагадаємо, що Україна також має уранові копальні та підприємства з обробки незбагаченого урану, вони розташовані переважно в Кіровоградській області та частково у Дніпропетровській.

До слова, труднощі з видобутком золота зростають, що підтверджують висновки експертів Всесвітньої ради із золота. Як пише польське видання Gazeta, світові експерти попереджають, що видобуток цього дорогоцінного металу наштовхнувся на значні труднощі. Простіше кажучи, золото закінчується. Знайти нові родовища стає дедалі важче.

Ольга Степанова

Recent Posts

Названо ціни на навчання у топ-5 університетів України

Вартість навчання в українських вишах залишається набагато нижчою, ніж у закордонних. Тим, хто не може…

50 секунд ago

Путіну потрібні не мирні переговори, а фактична капітуляція України, – ISW

Глава Росії Володимир Путін відмовився від участі Росії в будь-яких значущих переговорах щодо угоди про припинення вогню,…

2 хв. ago

У Росії поскаржилися на різке подорожчання валянків

У Росії валянки подорожчали більше ніж на 16%. Про це повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на дані державної…

3 хв. ago

Напад на військовослужбовця ТЦК у Ворохті: поліція розпочала провадження

Через конфлікт у Ворохті між групою місцевих жителів та представниками Територіального центру комплектування та соціальної…

4 хв. ago

ВООЗ уперше в історії опублікувала клінічні рекомендації для відмови від куріння

Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала перші в історії клінічні настанови для тих, хто бажає кинути…

5 хв. ago

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

8 години ago