Categories: Економіка

Німецька компанія відсудила у “Газпрому” 13 млрд євро

Арбітражний суд у Стокгольмі виніс рішення на користь німецької компанії Uniper у її спорі з російським “Газпромом”. Суд дозволив Uniper розірвати довгострокові контракти на постачання газу з “Газпром експортом” та присудив німецькій компанії понад 13 мільярдів євро компенсації, повідомляє пресслужбі компанії.

Ця компенсація призначена за недопоставку “Газпромом” обумовлених контрактами обсягів газу з середини 2022 року. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну поставки блакитного палива до Німеччини були істотно скорочені, а з кінця серпня 2022 року повністю припинилися.

Проте юридично контракти на постачання газу між Uniper та “Газпромом” досі залишалися чинними, а деякі мали діяти до середини 2030-х років. Зазнавши величезних збитків через брак російського газу, Uniper звернулася до арбітражу наприкінці 2022 року.

Тепер, після рішення Стокгольмського арбітражу, Uniper може офіційно розірвати ці довгострокові контракти та отримати понад 13 мільярдів євро компенсації від “Газпром експорту”. Вирок арбітражу є остаточним і обов’язковим до виконання.

“Це рішення забезпечує правову ясність для Uniper. З правом розірвання, яке ми отримали в рішенні арбітражу, ми розриваємо контракти з «Газпром експортом». Було підтверджено правову позицію Uniper і в питанні відшкодування збитків. Будь-які суми надходитимуть до федерального уряду Німеччини. З точки зору сьогоднішнього дня поки неясно, чи варто очікувати значних сум”, – сказав генеральний директор Uniper Майкл Льюїс.

“Газпром”

“Газпром” – найбільша російська державна енергетична компанія, монополіст з видобутку та експорту природного газу. Заснована у 1989 році, коли газова промисловість колишнього СРСР була виведена зі складу Міністерства газової промисловості. Компанія контролюється російським урядом, якому належить понад 50% акцій.

Питома вага газу від “Газпрому” на світовому ринку постійно падає. У 2011 році компанія видобувала 17% світового видобутку, а вже в 2017 році – близько 12% світових обсягів газу. До повномасштабного вторгнення росії в Україну “Газпром” забезпечував близько третини імпорту газу до Європейського Союзу, постачаючи його за довгостроковими контрактами.

Проте після вторгнення поставки російського газу до Європи істотно скоротилися. Зрештою, у вересні 2022 року транзит газу з росії до ЄС повністю зупинився.

“Газпром експорт” – дочірня компанія “Газпрому”, відповідальна за експорт газу в далеке зарубіжжя. Саме з нею німецька Uniper судилася в арбітражі.

У 2023 році “Газпром” вперше за чверть століття став збитковим – компанія закінчила рік зі збитками близько в 7 млрд дол. Востаннє “Газпром” був збитковим у 1999 році.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

10 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

18 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

26 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

34 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

42 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

50 хв. ago