Categories: Економіка

Зростання економіки Росії прискорюється попри санкції Заходу – The Economist

Незважаючи на жорстокі санкції, економіка Росії ” неабияк зростає”. Виявляється, що величезні видатки під час війни дійсно підштовхують економіку.

Про це пише журнал The Economist.

Очікується, що цього року російський ВВП зросте більш ніж на 3% у реальному вираженні, що швидше, ніж у 95% більш заможних країн.

“Економіка прискорюється. Безробіття близьке до рекордно низького рівня, у рубля все добре. Щоправда, інфляція надто висока – у червні ціни зросли на 8,6% у річному обчисленні, що значно вище за цільовий показник центрального банку в 4%, але зі зростанням грошових доходів на 14% у річному обчисленні купівельна спроможність росіян швидко зростає”, – ідеться в статті.

Для тих, хто скептично ставиться до офіційної статистики РФ, видання наводить дані незалежної соціологічної компанії “Левада-центр”, які фіксують зростання споживчих настроїв у Росії.

“Тільки один раз за останні три десятиліття настрої були кращими. Впевненість росіян у власному фінансовому становищі, згідно з офіційними даними, нещодавно підскочила до рекордно високого рівня. Вони більш схильні робити великі покупки, такі як машина або диван, а ресторани переповнені. Минулого року росіяни імпортували на 18% більше коньяку, ніж 2019 року, за нашою оцінкою, при цьому на 80% збільшився імпорт ігристого вина. Сбербанк, найбільша фінансова установа Росії, зазначає, що в червні загальні споживчі витрати зросли на 20% у річному обчисленні в номінальному вираженні”, – ідеться в статті.

Останні дані “різко контрастують з 2010-ми роками, коли обсяг виробництва і доходів зростали повільно або взагалі не зростали”.

Причому це не пов’язано зі зростанням експорту вуглеводнів, який у доларовому вираженні рік від року падає. Видання називає дві причини зростання. Перша – високі держвидатки, зокрема на соціальні виплати військовим. Друга – високі відсоткові ставки, які приваблюють інвесторів із “дружніх країн” і знижують ціну на імпорт. Одночасно російський уряд захистив реальний сектор економіки від “жорсткої” грошово-кредитної політики.

При цьому прогнози видання робить негативні.

“За поточних ставок фінансові резерви Росії будуть вичерпані приблизно через п’ять років; тим часом уряд зіткнеться з високими витратами на запозичення. Але наразі Путін повинен перемогти у війні. І вечірка триває”, – пише The Economist.

Ольга Степанова

Recent Posts

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

8 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

23 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

38 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

48 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

58 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago